Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-03-26/merkel-moscova-poate-arata-bunavointza-fatza-de-nato-ajut-nd-la-reglementarea-transnistreana-9263.html
Data: Mar 26, 2009 (21:54)

Merkel: Moscova poate arăta bunăvoinţă faţă de NATO ajutând la reglementarea transnistreană

Rusia ar trebui să dea semnale că doreşte refacerea încrederii reciproce cu NATO, de exemplu prin facilitarea rezolvării conflictului dintre R. Moldova şi Transnistria, a spus joi cancelarul german Angela Merkel, relatează Reuters.

În condiţiile în care Alianţa va celebra 60 de ani de existenţă la summitul din 3-4 aprilie, găzduit de Franţa şi Germania, Merkel a spus că NATO trebuie să se adaptaze noilor provocări, cum ar fi terorismul şi securitatea energetică, precum şi să construiască noi parteneriate în lumea post-Război Rece.

"NATO vrea ca Rusia să fie un partener bun", a spus ea, în Bundestag. "Timp de 20 de ani, nu am fost adversari. Vremurile Războiului Rece au trecut irevocabil", a explicat Merkel.

Moscova şi partenerii occidentali sunt în conflict pe mai multe teme, cum ar fi conflictul ruso-georgian din august sau disputa ruso-ucraineană din domeniul gazului, care a dus la sistarea livrărilor către europeni în ianuarie.

"Trebuie să construim încredere reciprocă. În opinia mea, unele conflicte pot fi rezolvate rapid şi uşor", a spus Merkel, referindu-se la conflictul dintre R.Moldova şi Transnistria. "Aici, Moscova poate da un semn de bunăvoinţă. Acest lucru ar facilita progrese pe multe chestiuni", a subliniat cancelarul.

Săptămâna trecută, R. Moldova, Transnistria şi Rusia au convenit că o misiune internaţională ar putea înlocui trupele ruse de menţinere a păcii din zona de conflict, odată încheiat un acord de pace.

Merkel a spus că va discuta chestiuni de securitate cu preşedintele rus Dmitri Medvedev la Berlin, săptămâna viitoare, şi a cerut NATO să discute deschis despre problemele comune, referindu-se la decizia Alianţei, luna aceasta, de a relua legăturile oficiale cu Moscova.

În discurs, Merkel a salutat rolul de garant al păcii asigurat de NATO în Europa şi a exprimat gratitudinea Germaniei la 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Însă ea a subliniat şi limitele NATO: "Nu văd un NATO global. Alianţa rămâne concentrată pe securitatea colectivă a partenerilor. Ea poate asigura securitate dincolo de această zonă, dar acest lucru nu înseamnă membri din întreaga lume. Ei trebuie să fie membri ai Alianţei",a explicat cancelarul.

Merkel a salutat semnalele date de Barack Obama că se va concentra şi pe Pakistan şi ţările învecinate cu Afganistanul, într-un efort de a rezolva conflictul din Afganistan.

 

Sursa: Newsin