Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-03-25/in-ajunul-alegerilor-sisul-moldovean-anihileaza-hackeri-transnistreni-9236.html
Data: Mar 25, 2009 (16:39)

În ajunul alegerilor, SIS-ul moldovean anihileaza hackeri transnistreni

Serviciul de Informaţii şi Securitate al Moldovei a anunţat că la 23 martie 2009 a fost depistată şi contracarată o tentativă de  penetrare ilegală în sistemul informaţional al Guvernului şi în resursele informaţionale ale mai  multor instituţii de stat.

Porivit SIS, "în ajunul alegerilor parlamentare, de pe adresele IP, care se află în regiunea transnistreană şi peste hotarele ţării, sistemele informaţionale ale autorităţilor publice au fost atacate de către programe de tip spion, special elaborate pentru a nu fi detectate de nici un sistem antivirus". "Spionii electronici au fost infiltraţi în scopul selectării nesancţionate a informaţiilor de pe calculatoarele infecatate şi transmiterii acesteia într-o formă cifrată pe resursele web a companiei  „InterDnestrCom", or. Tiraspol şi în străinătate", comunică SIS.

Serviciul de Informaţii şi Securitate a reulit însă să lichideze sursa pericolului informaţional, precum şi căile de livrare a acestuia către sistemele computerizate de stat.

Totodată, pentru neadmiterea scurgerii nesancţionate a informaţiei de pe calculatoarele organelor administraţiei publice, toate ministerele şi instituţiile de stat au fost informate în privinţa pericolului cyber-atacului depistat. Toţi utilizatorii ai reţelelor informaţionale de stat au fost instruiţi în vederea prevenirii penetrării programelor spion.

"Serviciul de Informaţii şi Securitate de comun cu Centrul Telecomunicaţiilor Speciale continuă să monitorizeze spaţiul informaţional al Republicii Moldova în scopul depistării şi prevenirii la timp a încercărilor similare de spargere şi penetrare nesancţionată a reţelelor informaţionale şi a bazelor de date ale organelor de stat şi autorităţilor publice", se mai arată în comunicatul SIS.

Materialele verificărilor operative şi controalelor efectuate de SIS au fost remise Procuraturii Generale a Republicii Moldova în vederea pornirii pe marginea acestui caz a urmăririi penale.