Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.03.2009

Voronin a contramandat întrevederea cu Smirnov

Voronin şi-a contramandat plecarea la Tiraspol din cauza iinterdicţiilor impuse de Smirnov pentru mediatorii din partea SUA şi UE în problema transnistreană. Anunţul a fost făcut de Ministerul Reintegrării, care a difuzat un comunicat în seara zilei de 24 martie. Anterior, în dimineata zilei de marţi, 24 martie, preşedinţia moldoveană a anunţat că Vladimir Voronin va participa la întrevederea cu liderul Igor Smirnov, preconizată pentru din 25 martie, ora 10.00 la Tiraspol.

Publicăm integral comunicatul Ministerlui Reintegrării:

“În mass media a fost anunţat deja că pentru 25 martie 2009 a fost planificată întrevederea la Tiraspol a preşedintelui Republicii Moldova Vladimir Voronin şi a liderului Transnistriei Igor Smirnov.

Precum a fost anunţat, agenda întâlnirii conţine chestiuni legate de întărirea măsurilor de încredere dintre cele Chişinău şi Tiraspol, precum şi proiecte concrete commune ale părţilor în acest domeniu. Indiscutabil, impulsul pentru această întâlnire a fost dat în mare măsură de dialogul fructuos dintre preşedintele Republicii Moldova şi liderul transnistrean purtat la Moscova în prezenţa preşedintelui Federaţiei Ruse Dmitrii Medvedev. Anume în cadrul acestei întâlniri a fost obţinută o apropiere a poziţiilor părţilor în anumite chestiuni principiale. Una din cele mai importante a fost legată de imuabilitatea formatului de negocieri 5+2 (Rusia, Ucraina, OSCE, SUA şi UE), precum şi disponibilitatea părţilor de a relua negocierile în acest format încă în prima jumătate a anului 2009.

În acelaşi timp, interdicţia impusă de Igor Smirnov pentru circulaţia în regiunea transnistreană pentru mediatorii în formatul de negocieri 5+2 din partea SUA şi UE vorbeşte despre faptul că partea transnistreană nu este gata deocamdată să respecte angajamentele pe care şi le-a asumat şi să continuie dialogul început.

Ministerul Reintegrării anunţă că preşedintele Voronin în situaţia creată, preşedintele Republicii Moldova se abţine de la participarea la întâlnirea planificată pentru 25 martie la Tiraspol. Ministerul Reintegrării al Republicii Moldova îşi exprimă speranţa că partea transnistreană va face tot posibilul pentru ca spiritul constructivismului, deschiderii şi cooperării să triumfe din nou în poziţia Tiraspolului, iar restricţiile introduse la circulaţia în regiune a participanţilor la procesul de negocieri să fie anulate. Doar având o asemenea abordare Chişinăul oficial vede ca fiind oportună şi productivă continuarea consultărilor”.

cuvinte-cheie: contramandare | intrevedere | Tiraspol | Smirnov

Comentarii (0)

 

Related news

Sus