Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.03.2009

Smirnov i-a declarat persona non grata pe Kalman Miszei, Asif Chaudhry şi Petr Kypr

Liderul transnistrean Igor Smirnov i-a declarat persona non grata pe reprezentantul special al UE în Republica Moldova Kalman Miszei şi pe ambadorii american şi ceh la Chişinău, Asif Chaudhry şi Petr Kypr, informează agenţiile ruse de presă.

Smirnov a precizat că sancţiunile sunt introduse în replică la prelungirea interdicţiei de intrare pe teritoriul UE şi SUA pentru membrii conducerii din Transnistria. El însă nu a menţionat data de la care intră în vigoare această interdicţie.

Pretinsul ministru de externe din regiunea transnistreană Vladimir Iastrebceak, a declarat că decizia nu reprezintă o sancţiune, ci o încercare de a atrage atenţia asupra sancţiunilor impuse de state şi organizaţii împotriva Transnistriei şi care intră în contradicţie cu politica de restabilire a încrederii pe Nistru. "Nu e posibil să existe discuţii despre măsuri de încredere şi, în acelaşi timp, asemenea decizii", a spus Iastrîbceak. El a precizat însă că cei trei diplomaţi vor putea merge în Transnistria dacă scopul lor este de a avea discuţii despre perspectiva reglementării relaţiilor cu Republica Moldova şi pentru examinarea unor proiecte bilaterale.

Pe de altă parte, Smirnov a reamintit că Declaraţia comună semnată în 18 martie 2009 la Moscova alături de preşedintele moldovean Vladimir Voronin şi cel rus Dmitri Medvedev conţine şi un apel către toţi participanţii în formatul de negocieri 5+2 "de creare a unor condiţii pentru realuarea negocierilor". Smirnov a explicat că acest apel este adresat în primul rând reprezentanţilor UE şi SUA, care având doar calitatea de observatori în procesul de negocieri privind reglementarea conflictului moldo-transnistrean, influenţează activ părţile şi, în primul rând, Transnistria, ceea ce intră în contradicţie cu spriritul consolidării măsurilor de încredere pe malurile Nistrului.

UE a anunţat în februarie că a prelungit până la 27 februarie 2010 interdicţia de a le fi acordate vize de intrare în ţările blocului european unui număr de 19 înalţi responsabili din Transnistria, între care preşedintele Igor Smirnov şi cei doi fii ai săi. Potrivit Bruxelles-ului, aceste persoane sunt direct responsabile pentru lipsa de progrese în reglementarea conflictului moldo-transnistrean şi sunt acuzate că au orchestrat închiderea în Transnistria a şcolilor cu predare în limba română.

cuvinte-cheie: Smirnov | Transnistria | sanctiuni | interdictie

Comentarii (0)

 

Related news

Sus