Trimite e-mail | Printeaza
IT
24.03.2009

R. Moldova ocupă primele locuri în CSI la capitolul reglementarea comunicaţiilor electronice

R. Moldova este prima ţară din CSI care a adus legislaţia sa în concordanţă cu cadrul de reglementare al Uniunii Europene în domeniul comunicaţiilor electronice şi aplică regimul de autorizare generală, regim care simplifică intrarea doritorilor pe această piaţa, se arată în studiul „Analiza comparativă a dezvoltării sectorului de comunicaţii în ţările în tranziţie", efectuat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în lunile mai - decembrie 2008 şi făcut public în martie 2009, relatează Serviciul de presă al ANRCETI.  

Studiul a fost realizat în 29 de ţări din Europa şi CSI, în care operează BERD. El prezintă o analiză detaliată a cadrului de reglementare din ţările date şi corespunderea acestuia cu standardele şi normele europene în domeniul comunicaţiilor electronice. Criteriile de apreciere a gradului de corespundere vizează cadrul de reglementare, accesul la piaţă şi mediul operaţional. La acest capitol, R. Moldova are un nivel mediu de corespundere şi se situează pe locul doi în CSI, după Georgia.

Potrivit studiului, R. Moldova a acumulat un punctaj mai mare decât ţările apreciate ca având un nivel mediu de corespundere: Armenia, Kosovo, Kirghizia, Mongolia, Muntenegru, Federaţia Rusă, Ucraina. Ea a depăşit ţările cu un nivel scăzut de corespundere : Azerbaidjan, Belorusia, Serbia, Kazahstan, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan. Totodată, R. Moldova se află după ţările cu un grad total de corespundere : Croaţia, Cehia, Estonia, Macedonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.

Cu referinţă la evoluţia pieţelor de comunicaţii electronice din cele 29 de ţări, studiul BERD arată că, în 2008, R. Moldova, după numărul de linii telefonice ce revin la o sută de locuitori, s-a clasat pe locul trei în CSI, după Belorusia şi Federaţia Rusă. Rata de penetrare de 31,2% a serviciilor de telefonie fixă, raportată la o sută de locuitori ai R. Moldova, a depăşit nivelul mediu al acestui indicator înregistrat în CSI (26%), în ţările din Europa de Sud-Est (28%), precum şi în România, Cehia, Polonia, Bulgaria, Letonia şi Lituania.

La capitolul penetrarea serviciilor de acces la Internet în bandă largă (cu o viteză mai mare de 128 Kbps), care a avut, în 2008, o rată medie de 3,2%, R. Moldova s-a situat pe locul cinci în CSI (4%), după Federaţia Rusă, Kazahstan, Ucraina şi Belorusia. Cea mai mare rată - de 6% - a fost înregistrată în Federaţia Rusă, iar cea mai mică - până la 1% - în Kirghizia, Tadjikistan şi Uzbekistan.

În ceea ce priveşte serviciile de telefonie mobilă, care au avut, în 2008, o rată de penetrare de 67,8%, ţara noastră s-a situat pe locul şapte în CSI (110%). Pe primele locuri s-au clasat Federaţia Rusă şi Ucraina, care au depăşit nivelul de 120%, iar pe ultimele locuri - ţările asiatice din CSI, care au un nivel mai mic de 50%.

Studiul „Analiza comparativă a dezvoltării sectorului de comunicaţii în ţările în tranziţie" poate fi consultat pe pagina de Internet a BERD la adresa http://www.ebrd.com/country/sector/law/telecoms/assess/index.htm

cuvinte-cheie: ANRCETI

Comentarii (0)

 

Related news

Sus