Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-03-23/victor-chirila-pozitzia-moldovei-fatza-de-parteneriatul-estic-initzial-ambigua-acum-confuza-trimite-9189.html
Data: Mar 23, 2009 (18:31)

Victor Chirilă: Poziţia Moldovei faţă de parteneriatul Estic- iniţial ambiguă, acum confuză, trimite mesaje neclare la Bruxelles

Reticenţa Chişinăului faţă de Parteneriatul Estic poate fi în parte înţeleasă, însă e de mirare faptul că acesta invocă argumente asemănătoare celor folosite de Moscova pentru a preîntâmpina o eventuală aderare a Republicii Moldova la NATO, a declarat pentru Europa Liberă, Victor Chirilă, director de programe la Asociaţia de Politică Externă, fost director Adjunct la Departamentul Europa şi America de Nord din cadrul Ministerului de Externe.

Potrivit lui, Victor Chirilă, un astfel de discurs nu este înţees la Bruxelles şi nici în celelalte capitale ale Uniunii Europene.

“Chişinaul doreste mai mult de la Uniunea Europeană, doreşte ca principiul diferenţierii să fie clar stipulat în viitorul accord, pe care Republica Moldova urmează să-l negocieze şi să-l semnee cu Uniunea Europeana, or Parteneriatul Estic într-adevăr nu prevede o perspectivă clară de integrare europeană. Dimpotriva Republica Moldova se regăseşte alături de Belarus, alături de Azerbaidjan sau Armenia, state care nu-şi propun aderarea la Uniunea Europeană, state care n-au demonstrat progrese vizibile în cadrul politicii europene de vecinătate, de aceea, în parte, reticenţa Chişinăului este înţeleasă”, a precizat invitatul emisiunii “Moldova la ora 7” a postului de radio Europa Liberă.

Parteneriatul Estic nu trebuie privit ca fiind îndreptat impotriva Rusiei, a spus Victor Chirilă.  “Parteneriatul Estic este o politică chemată să întărească relaţiile Uniunii Europene cu statele din regiune. Acest parteneriat presupune o asistenţă mult mai mare pentru cele şase state din Europa de Est, astfel încât ele sa beneficieze de aceleaşi standarde de viaţă, aceleaşi standarde în domeniul democraţiei, să dispună de un acces mai larg la piaţa Uniunii Europene şi, într-o perspectivă mai îndelungată, cetăţenii acestor state să poată călători liber în Uniunea Europeană”, spune Victor Chirilă.

Însă toate  aceste oportunităţi pot fi valorificate numai dacă statele respective îşi doresc cu adevărat acest lucru, iar principiul diferenţierii se realizează acasă. “Dacă vrei să beneficiezi de principiul diferenţierii, care este de fapt înscris în Parteneriatul Estic, atunci firesc este să te axezi mai mult pe reformele interne”, a subliniat Victor Chirilă.

Victor Chirilă consideră că, pentru a beneficia de toate oportunităţile pe care Parteneriatul Estic le poate oferi Republicii Moldova, Chişinăul trebuie, în primul rând, să-şi precizeze poziţia, care la început a fost ambiguă, iar după declaraţiile preşedintelui Vladimir Voronin la adresa acestei iniţiative europene a devenit confuză.

“Trebuie clar definite priorităţile pentru că Parteneriatul Estic vine în întâmpinarea aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova, pentru că oferă perspectiva certă a unui acord de asociere, pe care preşedintele Voronin însuşi a declarat că şi-l doreste. Iar perspectiva aderării la Uniunea Europeană s-ar putea redeschide în timp, prin accelerarea reformelor democratice la nivel intern şi printr-o politică externă coerentă”, a mai spus Victor Chirilă pentru radio Europa Liberă.