Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-03-23/la-zel-ungheni-a-fost-pusa-piatra-de-temelie-a-centralei-electrice-ce-urmeaza-a-fi-construita-in-rai-9187.html
Data: Mar 23, 2009 (17:45)

La ZEL Ungheni a fost pusă piatra de temelie a Centralei electrice, ce urmează a fi construită în raionul Ungheni de către Compania „J&T Finance Group” din Cehia

Reprezentantul companiei investitoare, managerul construcţiei, Tomas David, s-a arătat încrezător în realizarea cu succes a proiectului în cauză, subliniind că Republica Moldova constituie un partener sigur în realizarea unor asemenea proiecte investiţionale de perspectivă.    

La ceremonia oficială au fost prezenţi preşedintele Vladimir Voronin şi prim-vicepremierul, ministrul Economiei şi Comerţului Igor Dodon.

Proiectul prevede construcţia, la prima etapă, a unei Centrale electrice cu capacitatea de 350 MW care va consuma în calitate de combustibil cărbune

CET va fi construită de compania cehă United Energy Moldova s.r.o, care face parte din grupul ceh  J&T Finance Group. Investiţiile în construcţia CET la prima etapă vor constitui 600 mil. Euro.

În scopul realizării acestui proiect investiţional, la 22 decembrie 2008, guvernul de la Chşinău a semnat acordul corespunzător cu compania cehă United Energy Moldova s.r.o, care se va ocupa ulterior nemijlocit de implementarea proiectului.

Se prevede că CET din Ungheni va funcţiona în bază de cărbune. Capacitatea staţiei va constitui cel puţin 350 MWt, dar care va putea fi sporită din contul contrucţiei a încă două blocuri.

CET va fi amplasată într-o sub-zonă specială a ZEL „Ungheni Business”. Potrivit înţelegerilor cu partea cehă, operatorul, stabilit de partea moldavă, va primi garantat anual 735 GWh de energie electrică (aproximativ 20% din consumul anual al Moldovei fără Transnistria), din 105 MWt din capacitatea instalată de 350 MWt. În cazul unor situaţii excepţionale, pe piaţa internă a Moldovei vor fi livrate suplimentar până la 100 GWh de energie electrică. Restul va fi exportat în România. În acest scop compania va construi LEA de 400 KV Ungheni-Iaşi.

În prezent Moldova produce doar 30% din energia electrică ncesară, restul fiind importată din Transnistria de la centrala electrică de la Cuciurgan (CERS Moldovenească).