Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.03.2009

Fermierii din Moldova avertizează asupra unei crize alimentare în Moldova

Fermierii din Moldova avertizează asupra unei crize alimentare în Moldova

Anul 2009 va fi un an foarte greu pentru agricultură, iar Moldova s-ar putea pomeni în pragul unei crize alimentare, au avertizat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, membrii Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova (FNFM).

Preşedintele FNFM, Vasile Mârzenco a declarat că gospodăriile agricole nu au mijloace circulante pentru a procura seminţe şi carburanţi pentru a începe lucrările de primăvară. Drept consecinţă, în 2009 vor fi însămânţate mai puţine terenuri, iar roada va fi cu mult mai joasă decât în anul trecut. Totodată, agricultorii din Moldova se află într-o situaţie grea fără precedent din ultimii 13 ani, când deşi au obţinut o recoltă bogată au rămas cu producţia în stoc şi nu-şi pot recupera investiţiile şi cheltuielile.


Decât să înregstreze pierderi, fermierul mai bine lasă pământul neprelucrat

Potrivit lui Vasile Mârzenco, cu asemenea probleme se confruntă şi gospodăriile mici, şi cele mari. „Statul ar trebui să subvenţioneze femierii mici de rând cu gospodăriile mari. Pe când în prezent circa 90% din suvbenţii sunt alocate gospodăriilor agricole mari”, a spus conducătorul FNFM, remarcând totodată, că în condiţii de criză, este mai uşor să prelucrezi o suprafaţă mică de pământ, iar fermierii mici ar putea supreavieţui mai lesne crizei decât cei mari.  

Lipsa mijloacelor financiare este cauzată de faptul că fermierii nu şi-au putut vinde marfa, din cauza preţurilor mici oferite pe piţaţă. Totodată, gospodăriile nu pot apela la bănci având o istorie de creditare proastă, când nu şi-au achitat creditele anterioare. Pe de altă parte şi creditele oferite de asociaţiile de fermieri sunt la dobânzi foarte înalte de 26-30%, pe care fermierii nu sunt în stare să le achite. „În aceste condiţii, decât să înregistreze pierderi, fermierul mai bine lasă pământul neprelucrat. Acesta ar fi un fel de protest faţă de stat şi faţă de sine însăşi”, a menţionat Mârzenco. 


Deprecierea leului – o soluţie pentru exportatori

În opinia Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova (FNFM), produsele agricole moldoveneşti nu sunt competitive nici pe pieţele externe, nici pe piaţa internă. În prezent, piaţa din Moldova este invadată de produse alimentare din Ucraina - lapte, unt etc., care sunt mai ieftine decât produsele moldoveneşti.

Din cauza cursului leului, care şi-a menţinut stabilitatea şi astfel valuta naţională din Moldova este mai puternică decât a ţărilor din regiune, produsele moldoveneşti sunt cu mult maii scumpe decât pe pieţele tradiţionale de desfacere. Vasile Mârzenco a spus că leul trebuia lăsat să se deprecieze încet din luna octombrie 2008. E adevărat, că în cazul deprecierii leului, consecinţele vor trebui suportate de întreaga populaţie. Însă în prezent presiunile şi consecinţele le suportă doar exportatorii, a menţionat Mârzenco. 

Păcura din Rusia nu-i va salva pe fermieri

Referindu-se la faptul că Rusia a decis să aloce Moldovei 50 mii tone de păcură, Mârzenco s-a arătat sceptic, declarând că această păcură nu are cum să ajute agricultura Moldovei, deoarece fermierii nu utlizează păcură. Pentru lucrările de primăvară, fermierii  au nevoie de 4-5 litri pentru 1 ha, iar în prezent în Moldova sunt circa 800 mii ha de terenuri ce trebuie însămânţate. În acest context, Mâzenco a spus că gospodăriile ar putea cumpăra motorină la un preţ de cel mult 6 lei litrul faţă de 9-10 lei, preţ la care este comercializată motorina astăzi.

Totodată, Mârzenco a calificat drept nişte declaraţii de autocalmare, afirmaţiile Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, potrivit cărora agricultorii sunt asiguraţi cu seminţe. Potrivit lui Vasile Mârzenco, seminţele însă nu au ajuns la fermieri, ele se află la întreprinderile care se ocupă cu producţia şi importul seminţelor.

În aşteptarea noului Guvern, fermierii renunţă la proteste, deocamdată

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova a spus că, pe parcursul ultimelor şase luni, organizaţia a adresat mai multe scrisori şi mesaje către Guvern, Parlament şi Preşedinte. Însă până în prezent nu au fost luate asemenea măsuri, încât situaţia să se schimbe. „Nu putem spune că statul nu a făcut nimic. De exemplu, a procurat în rezerva de stat grâu alimentar şi furajer. Însă aceste măsuri nu sunt suficiente pentru a redresa situaţia”, a spus Mârzenco.

Vasile Mârzenco a spus că în pofida gravităţii situaţiei, FNFM nu va purcede la proteste, acum, în campanie electorală. „Vom aştepta să se instaureze noul Guvern, îi vom înainta propunerile noastre, iar dacă ele nu vor fi luate în consideraţie, vom ieşi la protest”, a declarat preşedintele FNFM.

cuvinte-cheie: financiara | criza

Comentarii (0)

 

Related news

Sus