Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.03.2009

Preşedintele Comitetului Helsinki al Statelor Unite cere Chişinăului să asigure o campanie electorală echitabilă şi transparentă

Senatorul Ben Cardin, preşedintele Comisiei Helsinki a Statelor Unite, a dat publicităţii o declaraţie către preşedintele Republicii Moldova, în care solicită autorităţilor centrale şi locale să facă tot posibilul pentru a asigura medu transparent pentru toţi candidaţii în cadrul campaniei electorale şi să evite utilizarea resurselor administrative în scopul intimidării rivalilor politici.

De asemenea, senatorul cheamă autorităţile Republicii Moldova să asigure accesul la mass media pentru toţi candidaţii şi reprezentanţii partidelor politice. De asemenea, organele de ordine trebuie să garanteze dreptul la întrunirile publice ale cetăţenilor.

  
Ben Cardin a menţionat că este crucial ca actuala campanie electorală să fie desfăşurată conform standardelor OSCE.

“În calitate de preşedinte al Comisiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, subliniez importanţa faptului că totul ce este legat de apropiatele alegeri parlamentare din Moldova trebuie să fie în conformitate cu normele internaţionale. Acest lucru este curcial nu numai pentru viitorul reformelor demoratice din Moldova, dar şi pentru viitorul economic al ţării şi progresul în direcţia integrării europene a ţării”, a concluzionat senatorul american.

  
Comisia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, cunoscută de asemenea, ca Comitetul Helsinki a SUA, este o agenţie independentă a Guvernului Federal care se ocupă cu monitorizarea modului de respectare a Acordului Helsinki şi avansarea securităţii prin promovarea drepturilor omului, democraţiei, coooperării economice, ecologice şi militare în 56 de ţări. Din Comisie fac parte 9 membri din Senatul SUA, 9 din Camera Reprezentanţilor şi câte un membru al Departamentului de Stat, al Apărării, şi al Comerţului.

cuvinte-cheie: alegeri | SUA | senator | Helsinki

Comentarii (0)

 

Related news

Sus