Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.03.2009

Întâlnirea Medvedev-Voronin

 În cadrul vizitei la Moscova, Preşedintele R.Moldova, Vladimir Voronin, a avut, la reşedinţa prezidenţială Barviha, o întrevedere bilaterală cu omologul său rus, Dmitri Medvedev, relatează Serviciul de presă al preşedenţiei.

 În cadrul întrevederii au fost discutate subiecte ce ţin de dezvoltarea pe viitor a cooperării bilaterale, dezvoltarea relaţiilor comercial-economice, reglementarea problemei transnistrene şi necesitatea activizării formatului de negocieri "5+2".

 Preşedintele rus a accentuat importanţa principială a faptului că de 18 ani, în pofida greutăţilor, nu se mai varsă sînge în regiunea transnistreană. În acest context, Medvedev a evidenţiat meritul lui Vladimir Voronin în procesul dat.

 Părţile au convenit asupra unor proiecte umanitare. Astfel, în perioada apropiată Moldova va primi în calitate de asistenţă umanitară 50 mii tone de carburanţi. Aceasta este o acţiune de susţinere a campaniei lucrărilor agricole de primăvară în Moldova.

 După întrevederea bilaterală, s-au desfăşurat consultări moldo-ruse în problema transnistreană cu participarea liderului de la Tiraspol, Igor Smirnov.

 În urma discuţiilor purtate, a fost semnată o declaraţie comună, în care  părţile reiterează importanţa dialogului permanent în formatul „5+2" pentru reglementarea transnistreană şi a reluării, în prima jumătate a anului 2009, a procesului de negocieri pentru soluţionarea problemei transnistrene. De asemenea, părţile au chemat participanţii mecanismului „5+2" să contribuie la crearea de condiţii necesare în acest scop.

 Părţile au declarat oportunitatea transformării operaţiunii actuale în operaţiune de garantare a păcii sub egida OSCE.

 De asemenea, părţile au exprimat recunoştinţă Federaţiei Ruse pentru eforturile de sprijinire a procesului de identificare a unei soluţii durabile şi atotcuprinzătoare a problemei transnistrene.  

 În declaraţie se mai stipulează necesitatea intensificării activităţii grupurilor de lucru pentru elaborarea măsurilor de consolidare a încrederii între Chişinău şi Tiraspol în domeniile social-economic şi umanitar.  

 Preşedintele Vladimir Voronin şi liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, au semnat declaraţia în cauză în prezenţa Preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev.

cuvinte-cheie: Vladimir Voronin | Dmitri Medvedev

Comentarii (0)

 

Related news

Sus