Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.03.2009

ADEPT: Sumar al ediţiei Curierului electoral din 18 martie 2009

Opoziţia sceptică vizavi de rezultatele vizitei la Moscova a preşedintelui Vladimir Voronin

  • Opoziţia moldovenească consideră că vizita preşedintelui Vladimir Voronin la Moscova nu a rezolvat nimic pentru reglementarea transnistreană, deşi în cadrul acesteia a fost semnată declaraţia comună, în care sînt reliefate poziţiile Moldovei, regiunii Transnistrene şi Rusiei în privinţa soluţionării acestei probleme.  

Liderul AMN acuzat de furt intelectual

  • Ziaristul Vasile Grozavu l-a acţionat în judecată pe liderul Alianţei "Moldova Noastră" Serafim Urechean, învinuindu-l de încălcarea dreptului de autor la tipărirea unei cărti electorale.

MAE a pregătit o "demisie în alb"

  • Mişcarea social-politică Acţiunea Europeană a adresat o scrisoare deschisă semnatarilor Pactului naţional împotriva corupţiei, îndemnându-i să se angajeze într-o „demisie în alb" dacă încalcă anumite angajamente.

AMN acuză staff-ul PCRM de „diversiuni"

  • Alianţa Moldova Noastră susţine că staff-ul Partidului Comuniştilor s-a transformat „într-un centru diversionist, gata să aplice metodele cele mai murdare şi extremiste pentru a preveni răsturnarea de la Putere a clanului Voronin".

PL s-a îndepărtat de idealurile dreptei democratice, afirmă MAE

  • Partidul Liberal s-a îndepărtat definitiv de idealurile promovate de dreapta democratică, odată ce această formaţiune nu a semnat Pactul Naţional împotriva Corupţiei, lansat de Mişcarea Acţiunea Europeană şi semnat de cinci partide politice din Moldova, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul MAE, Anatol Petrencu.

 Doar trei posturi TV monitorizate respectă prevederile legislaţiei în materie electorală

  • Posturile de Televiziune NIT, N4, Moldova 1 şi EuTV tratează inechitabil, tendenţios şi neechilibrat actorii politici în campania electorală pentru alegerile parlamnetare 2009. Acestea sunt rezulatatele celui de-al doilea raport prezentat de Asociaţia Presei Electronice (APEL), în perioada 18 februarie - 3 martie 2009. Pe de altă parte, ProTV, TV7 şi TVC 21 se conformează, în general, prevederilor legislaţiei audiovizuale vizând echilibrul şi pluralismul politico-social.

 PD cheamă formaţiunile de opoziţie să verifice listele electorale

  • Partidul Democrat din Moldova face apel către formaţiunile politice de opoziţie să demareze imediat un amplu proces de verificare a listelor electorale, pentru a preveni o posibilă fraudare a alegerilor parlamentare din 5 aprilie, a declarat vicepreşedintele PDM, Oazu Nantoi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută miercuri.

Întâlniri electorale în România

  • Vicepreşedintele Partidului Liberal Dorin Chirtoacă se va întâlni cu studenţii şi liceenii moldoveni din Galaţi, Iaşi, Suceava şi Bucureşti. Întâlnirile vor avea loc în perioada 18-20 martie 2009.

PL renunţă la dezbaterile de la EU TV

  • Partidul Liberal anunţă că refuză să participe la dezbaterile electorale organizate de postul EuTv. Anterior alte două formaţiuni - Alianţa Moldova Noastră şi Partidul Liberal Democrat din Moldova au anunţat despre renunţarea de a participa la dezbaterile de la EU TV.

 MAI cheamă concurenţii electorali să se abţină de la politizarea activităţii poliţiei

  • Ministerul Afacerilor Interne reiterează concurenţilor politici ca în cadrul campaniei electorale să se abţină de la politizarea intenţionată a activităţii poliţiei în combaterea criminalităţii şi să nu admită acţiuni ce atentează la ordinea de drept, se arată într-o declaraţie a instituţiei, după evenimentele din 17 martie, cînd un grup de tineri au desfăşurat o acţiune de protest cu încălcarea prevederilor legislaţiei privind întrunirile.

Cei mai mulţi bani în alegeri a cheltuit PCRM - 3,8 mil. lei

  • Cei 21 concurenţi electorali implicaţi în cursa electorală au cheltuit până acum peste 17 mln lei, informează Comisia Electorală Centrală în ce-al doilea raport financiar. Cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi de către Partidul Comuniştilor, Partidul Liberal Democrat din Moldova şi Partidul Social Democrat.

 CEC a avertizat PCRM

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a fost avertizat de către Comisia Electorală Centrală pentru încălcarea Codului Electoral. Astfel, Partidul Democrat din Moldova cere excluderea din cursa electorală a concurentului PCRM, pe motiv că săptămânalul „Comunistul" nu conţine rubrica „Electorala 2009", deşi publică materiale de agitaţie în favoarea PCRM şi fără a menţiona că articolele sunt achitate din fondul electoral.

 

Detalii găsiţi pe pagina www.alegeri.md

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus