Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.03.2009

Moldova a deschis cursa maritimă Giurgiuleşti–Istanbul–Giurgiuleşti

Moldova a deschis cursa maritimă Giurgiuleşti–Istanbul–Giurgiuleşti

Prima rută a fost efectuată marţi, 17 martie curent,  de nava „Prinţesa Elena”,.având la bord 80 de pasageri. Călătoria include trecerea pe mare (32 de ore) şi staţionarea de 2 zile în Istanbul. Capacitatea navei de îmbarcare a pasagerilor este de 145 persoane.

Pasagerii pot procura bilete pentru cursa maritimă Giurgiuleşti– Istanbul–Giurgiuleşti la casele de vânzări din port. Ei pot opta pentru cabine de 2 locuri, 3 locuri (familiale), 4 locuri şi de clasa lux. Preţul unei călătorii tur-retur în cabinele cu 4 locuri constituie 185 euro, în cabinele cu 2 şi 3 locuri - 210 euro. Preţul biletului în cabina „Lux" - 600 euro.  Costul biletului include trecerea pe mare tur-retur, hrană de trei ori pe zi la bordul navei în timpul călătoriei şi staţionării în Istanbul, cazarea la bordul navei în timpul staţionării în Istanbul, transportarea gratuită a 60 kg bagaj de mână.

Prezent la inaugurarea oficială a cursei, preşedintele Vladimir Voronin a menţionat că pentru valorificarea deplină a oportunităţilor pe care le oferă portul de pasageri, este necesară construcţia unui autoban Giurgiuleşti-Chişinău, care să asigure conexiunea acestuia cu alte raioane ale ţării şi cu statele vecine. De asemenea, preşedintele a menţionat importanţa utilizării în cel mai eficient mod a capacităţilor şi potenţialului pe care îl prezintă portul şi complexul portuar în ansamblu întru interesul şi beneficiul statului şi cetăţenilor.

Portul de pasageri Giurgiuleşti a fost construit în termene record, de doar un an de zile, şi împreună cu Terminalul petrolier şi Terminalul cerealier, ultimul aflat la etapa construcţiei,  va constitui un complex portuar, care va uni transportul auto, feroviar şi naval din ţară.  Portul de pasageri Giurgiuleşti se înscrie în coridorul nr. 7 internaţional de transport şi coridorul de transport Europa - Caucaz - Asia (TRASECA), iar amplasarea lui geografică permite deschiderea liniilor de transportare a pasagerilor şi mărfurilor în porturile altor state dunărene, cît şi în statele din zona Mării Negre şi Mării Mediterane.
 
Folosit la capacitate maximă  şi creînd linii permanente de transportare, Portul de pasageri Giurgiuleşti va asigura o modalitate sigură, ieftină şi ecologică de transportare a pasagerilor în statele din bazinul Mării Negre şi Mării Mediterane. Prin acest port Republica Moldova se poziţionează la un nivel mai avansat în domeniul transportului naval, ceea ce va conduce la dezvoltarea turismului, a regiunii de sud a ţării.

După parametrii tehnici, amplasare şi operare, Portul de pasageri de la Giurgiuleşti este unul competitiv în raport cu porturile similare din statele vecine. 

Portul dispune de infrastructura necesară pentru efectuarea procedurilor vamale şi de frontieră, include administraţia maritimă şi portuară a republicii, precum şi centrul de dirijare şi monitorizare a traficului pe sectorul moldovenesc al fluviului Dunărea şi estuarul rîului Prut.  Utilizarea transportului naval va permite simplificarea modului de călătorie a pasagerilor şi de transportare a mărfurilor, evitînd tranzitarea statelor vecine şi reducerea timpului şi mijloacelor financiare pentru trecerea frontierelor acestor state.

cuvinte-cheie: Griugiulesti | cursa | maritima

Comentarii (0)

 

Sus