Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.03.2009

Delegaţia AP OSCE a remarcat existenţa unor provocări în campania electorală

"Văd nişte provocări păstrate în perioada campaniei electorale cum ar fi acuzaţiile de presiune sau intimidare şi exactitatea registrului alegătorului. În plus, mass-media audiovizuală trebuie să fie obiectivă şi să asigure o reflectare egală şi corectă pentru toţi concurenţii electorali," a declarat Petros Efthymiou, preşedintele Comitetului General al AP OSCE pe chestiuni economice, ştiinţă, tehnologie şi de mediu, care a condus o delegaţie a AP OSCE, ce s-a aflat la Chişinău între 15-17 martie într-o vizită de pregătire pentru misiunea Adunării Parlamentare de observare a alegerilor la alegerile parlamentare din 5 aprilie din Moldova.

Efthymiou a fost numit de către Preşedintele în Exerciţiu al OSCE în calitate de Coordonator Special să conducă observatorii pe termen scurt şi să prezinte declaraţia post-electorală din partea OSCE în cadrul unei conferinţe de presă în Chişinău, în următoarea zi după alegeri.

AP OSCE va disloca o misiunea de observare a alegerilor condusă de către Efthymiou şi alcătuită din cel puţin 60 de Membri ai Parlamentului dintr-un şir de State participante, pentru a monitoriza scrutinul peste tot în ţără.

Delegaţia AP OSCE a subliniat că viitoarele alegeri vor constitui un important test de democraţie în Moldova. Dl. Efthymiou a remarcat pluralismul considerabil în mediul politic din Moldova şi a reiterat apelul de luna trecută al Preşedintelui Adunării de a asigura desfăşurarea acestor viitoare alegeri într-un mod democratic în concordanţă cu angajamentele OSCE pentru alegeri libere şi corecte.

În cadrul vizitei, delegaţia a avut întrevederi cu Preşedintele Parlamentului, Ministrul de Interne, Ministrul Justiţiei, Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, liderii partidelor politice participante la aceste alegeri, şi reprezentanţi ai societăţii civile. De asemenea, Membrii Parlamentului au avut întrevederi cu reprezentanţii Misiunii OSCE în Moldova, şi echipa Misiunii OSCE/ODIHR de Observare a Alegerilor împreună cu Observatorii pe Termen Lung în Chişinău.

Delegaţia AP OSCE de asemenea a inclus Membrul Parlamentului Turciei Canan Kalsin şi Membrul Parlamentului Poloniei Pawel Kowal. Delegaţia a fost însoţită de Secretarul General Adjunct Tina Schøn, Coordonatorul de Programe Anna Chernova şi Secretarul Delegaţiei Greciei la AP OSCE Chara Papazoudi. 

 

cuvinte-cheie: OSCE | alegeri | campanie | electorala

Comentarii (0)

 

Related news

Sus