Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.03.2009

Valeriu Lazăr: Guvernul şi BNM au reacţionat cam târziu şi au pierdut din credibilitate

Valeriu Lazăr: Guvernul şi BNM au reacţionat cam târziu şi au pierdut din credibilitate

"Am impresia că Guvernul şi Banca Naţională au reacţionat un pic prea târziu si, de fapt, au pierdut din credibilitate. Oamenii vedeau ce se întâmplă în jur, în alte ţări şi în Republica Moldova şi aşteptau un nivel de deschidere, ca să nu zic sinceritate şi onestitate, din partea guvernaţilor ceva mai înainte. Acum când deja au sezizat ce se întâmplă în toată lumea, am eu impresia şi mă tem că deţinătorii de lei nu prea au încredere în ceea ce declară Banca Naţională”, a declarat, luni, 16 martie, ex-ministrul economiei Valeriu Lazăr moderatorilor emisiunii „Moldova la ora 7” da la Europa Liberă.


Potrivit lui Valeriu Lazăr, dacă cererea de valută depăşeşte cu mult oferta, Banca Naţională nu ar trebui să exagereze utilizând instrumentele specifice, oferind valută pe piaţă din rezervele sale, pentru a menţine cursul leului la un nivel foarte ridicat. „Acum trebuie să vedem, dacă presiunea obiectivă asupra leului este una valabilă, una care se vede într-adevăr, atunci cred că Banca Națională şi Guvernul, de fapt, trebuie să opereze şi cu alte instrumente”, a precizat el.

În opinia sa, experţii au dreptate când afirmă că există o asemenea presiune asupra leului, determinată de scăderea fluxului de valută care intră în ţară, dar în acelaşi timp mai puţină valută părăseşte ţara – a scăzut consumul, au scăzut şi importurile. În acest sens, Valeriu Lazar a spus că nu poate fi de acord cu experţii care exagerează, creând tablouri apocaliptice cu privire la perspectiva leului, adăugând că, cei care ar putea să piardă sume mari – speculanţii la bursă – sunt mult mai atenţi, se ocupă de acest lucru profesionist şi îşi vor securiza investiţiile, iar de pierdut vor avea numai oamenii simpli, bulversaţi de aceste declaraţii şi care nu ştiu ce să facă.

Cursurile dolarului si euro afişate de Banca Naţională demonstrează, de altfel, că această instituţie dă curs realităţilor şi, încercînd să menţină totuşi stabilitatea leului, a adoptat o decizie corectă acordând un anumit gradient de depreciere leului, a mai spus Valeriu Lazăr, subliniind ca important e ca să nu se producă o depreciere bruscă a leului, care ar putea constitui o problemă şi pentru producători, şi pentru investitori.

Potrivit lui Lazăr, în aceste condiţii autorităţile ar trebui să aibă un dialog deschis cu populaţia, aşa cum fac cele din Federaţia Rusă sau din alte ţări. “Dacă există criză, hai să recunoaştem că criza a venit peste noi şi să dăm nişte mesaje destul de clare în societate”, a spus Lazăr, adăugând însă că orice guvern dintotdeauna şi în orice ţară preferă ritorica gen “criză” să nu prea fie folosită.

În aceste condiţii, atât experţii, cât şi guvernanţii ar trebuie sa fie corecţi, să opereze cu date şi cifre, dar nu cu emoţii, care înfierbântă spiritele în loc să le calmeze, i-a îndemnat ex-ministrul Economiei pe experţii independenţi, cât şi pe actualii şi foştii săi colegi.

Cursul leului anunţat de BNM pentru marţi, 17 martie este de 14,1001 lei pentru un euro şi 10,8196 pentru 1 dolar SUA.

 

cuvinte-cheie: valutar | curs | criza | BNM

Comentarii (0)

 

Related news

Sus