Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
15.03.2009

TVR Internaţional nu va mai fi retransmis de EU TV

Membrul Consiliului de Administraţie al SRTv, Marian Voicu, a declarat că motivul acestei decizii a fost faptul că EU TV” nu mai reuşeşte să fie imparţial, obiectiv şi să respecte reguli ale unei deontologii profesionale. De asemenea, potrivit lui Voicu, SRTv este deranjată şi de faptul că Jurnalul TVR a fost substituit în câteva rânduri la „EU TV” cu emisiuni realizate de liderul PPCD Iurie Roşca, ceea ce nu şi-a permis nici un preşedinte roman.

Într-un interviu acordat publicaţiei Jurnal de Chişinău, Marian Voicu menţionează că una din condiţiile pentru retransmiterea postului TVR Internaţional a fost ca EU TV să fie cât de cât obiectiv într-un climat media din R. Moldova şi să nu fie un instrument de propagandă de partid. “Iată că de aproape un an de zile, de când „EU TV” retransmite TVR Internaţional, am primit numeroase semnale că acesta nu mai reuşeşte să fie imparţial şi că a devenit un instrument de propagandă pentru un partid sau altul şi că lumea nu mai înţelege în Moldova, uitându-se la „EU TV” care retransmite TVR Internaţional, dacă TVR şi statul român sunt de acord şi garantează sau cauţionează această politică editorială a „EU TV””, a spus Voicu.

Referindu-se  la substituirea în câteva rânduri a buletinului de ştiri “Jurnalul TVR” cu emisiuni realizate de liderul PPCD Iurie Roşca, reprezentantul Consiliului de Administraţie al SRTv a menţionat că “nici preşedintele Ion Iliescu, nici Emil Constantinescu, nici Traian Băsescu nu au îndrăznit vreodată să întrerupă Jurnalul TVR”. “Am luat legătura cu cei de la „EU TV” şi ni s-a spus în mod neoficial că „a încercat domnul Roşca să vadă dacă merge” şi pentru că au fost anumite reacţii, acesta a renunţat. Dar noi le-am transmis celor de acolo că niciodată nu s-a întâmplat aşa ceva”, a spus Voicu.

Această decizie de sistare a retransmiterii TVR de către postul EU TV este cu atât mai regretabilă cu cât în prezent nu există o altă soluţie ca TVR să fie retransmis pe teritoriul Moldovei. “Acesta este marele nostru regret. De aceea am considerat că poate „EU TV” va reuşi până la urmă să-şi revină şi să fie un post de televiziune care să nu transmită mesaje politice. Dar, din păcate, nu s-a reuşit. TVR-ul se vedea la „EU TV” cum se vedea – de la 17.00 la 00.00 era „EU TV”, iar emisiunile cele mai importante ale TVR-ului erau difuzate la 3.00 – 4.00 noaptea, în special cele care erau defavorabile domnului Voronin. Şi atunci am zis că aceasta este cea mai bună soluţie”, a spus Voicu.
 
Potrivit lui, nu există o soluţie a problemei retransmiterii TVR pe teritoriul R. Moldova, atât timp cât comuniştii sunt la putere. “Să sperăm că o eventuală decizie la CEDO va obliga statul moldovean să repună în undă pe eter TVR1. Eu înţeleg că domnul Voronin are o mare dragoste pentru Moscova, dar totuşi în R. Moldova se vorbeşte limba română, nu cea rusă. Cât despre TVR Internaţional, noi vom căuta în continuare soluţii pentru a fi retransmis. Mizăm, totuşi, pe faptul ca CCA să respecte legea şi să nu mai ia decizii abuzive, aşa cum a făcut în cazul TVR1”, a mai spus Marian  Voicu.

Amintim că decizia Consiliului de Administraţie al SRTv de a se adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului a fost luată după ce, în data de 10 iulie 2008, Curea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova a respins recursul SRTv împotriva celor două decizii ale Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) din Republica Moldova prin care s-a interzis nelegal şi abuziv retransmiterea programele TVR1 pe frecvenţa de stat nr. 2 pentru care Televiziunea Română avea licenţă valabilă până în 2011.

cuvinte-cheie: TVR | SRTv | retransmitere

Comentarii (0)

 

Related news

Sus