Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.03.2009

În ianuarie 2009 volumul remitenţelor s-a redus cu 27,7% faţă de ianuarie 2008

În luna ianuarie 2009, transferurile băneşti prin intermediul băncilor comerciale de la persoanele fizice aflate peste hotare au consituit 64,80 mil. USD, micşorându-se cu 27,7% faţă de aceiaşi perioadă a anului 2008, când acest indicator constituia 71,5 mil.USD.

Potrivit BNM, prin sistemele de transfer internaţional de bani au fost transferate 51,12 mil. USD:
Din totalul sumelor transferate în ianuarie, 53,2% au constituit dolari SUA, 41,7% - euro şi 5,1% - ruble ruseşti.

Potrivit Băncii Mondiale, Moldova ocupă locul doi în lume după ponderea remitenţelor în PIB – 38%.

Precum a menţionat într-un interviu pentru Europa Liberă fostul ministru al Finanţelor şi fost negociator al Moldovei cu FMI, Mihai Manoli, remitenţele practic au substituit economia Moldovei şi pe termen lung aceasta nu este o soluţie bună. Manoli a menţionat că reducerea volumului remitenţelor va conduce la scăderea capacităţii de cumpărare a populaţiei.  

„Noi practic nu dezvoltăm sectorul real al economiei,  nu ne uităm spre viitor ce am putea face pentru o bunăstare economică, nu creăm noi locuri de muncă”, a spus Manoli, accentuând faptul că Moldova în prezent nu are o ramură a economiei care ar trebui să fie locomotiva dezvoltării economice. Spre exemplu, turismul şi tehnologiile informaţionale, declarate ca fiind prioritare, ca pondere în PIB nu prezintă valori considerabile.

 

cuvinte-cheie: remitente | BNM

Comentarii (0)

 

Related news

Sus