Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.03.2009

Uzina Metalurgică Moldovenească a redus aproape de două ori exportul producţiei

Volumul exportului din regiunea transnistreană, declarat Serviciului Vamal al Republicii Moldova în perioada ianuarie - februarie 2009,  din cauza crizei economico-financiară şi  scăderii ofertei la producţia fabricată, s-a micşorat cu 50,6% în comparaţie cu perioada respectivă a anului  2008. În perioada ianuarie - februarie 2009 volumul exportului din regiunea transnistreană declarat Serviciului Vamal al Republicii Moldova a constituit 62,9 mil. USD faţă de 127,3 mil. USD.

În perioada menţionată. una din întreprinderile de bază  care formează bugetul regiunii transnistrene, Uzina Metalurgică Moldovenească, a redus aproape de două ori  exportul producţiei.

În perioada ianuarie – februarie 2009 volumul cantitativ al exportului producţiei metalurgice în comparaţie cu ianuarie 2009, s-a micşorat  în ţările UE cu 40,1% şi în ţările Europei Centrale şi de Est cu 10,5% şi s-a majorat în ţările CSI cu 23,6% şi în alte ţări cu 27,0%. Probabil acest fenomen este condiţionat de faptul, că începînd cu luna februarie curent, UE a introdus pentru producţia Uzinei Metalurgice Moldoveneşti  un tarif vamal la import în mărime de 3,8%.

În perioada menţionată, o reducere cu 65,6% s-a stabilit  la exportul producţiei din industria prelucrătoare de maşini şi electrotehnice, exportul producţiei metalurgice s-a micşorat – cu 59,6%,  producţiei din industria uşoară – cu 21,3%, producţiei agricole – cu 55,6%. 

În perioada ianuarie – februarie 2009 volumul exportului în ţările UE a constituit 55% din volumul exportului, iar în ţările CSI (în majoritate Federaţia Rusă şi Ucraina)  a constituit doar 20% din volumul total al exportului din regiune.

În acelaşi timp în perioada ianuarie – februarie  curent în comparaţie cu ianuarie 2009, volumul exportului  producţiei în ţările Uniunii Europene şi Ţările Europei Centrale şi de Est s-a  micşorat respectiv cu 8,5 şi 2,4 procente şi s-a majorat  în ţările CSI  – cu 5,3% şi în alte ţări – cu 5,6%. Aceasta este determinat de faptul, că volumul exportului producţiei după regiuni în mare măsură depinde de redistribuirea exportului producţiei metalurgice din regiune.

În perioada ianuarie – februarie 2009 în ţările CSI s-a exportat aproximativ 95% din volumul total al exportului producţiei din industria prelucrătore de maşini şi electrotehnice şi  aproximativ 25% din volumul total al exportului producţiei metalurgice.

În ţările Uniunii Europene se exportă toată energia electrică (100%),  83% din volumul total al exportului producţiei din industria uşoară şi aproximativ 30% din producţia metalurgică.

În perioada respectivă  45 agenţi economici din regiunea transnistreană au efectuat operaţiuni de export, care au perfectat 1760 declaraţii vamale (media luna a numărului declaraţiilor vamale perfectate în anul 2008 – 2252). 

Despre influenţele negative ale crizei economico-financiare asupra agenţilor economici din regiunea transnistreană se poate de constatat şi după următoarele exemple. Dacă pînă la declanşarea crizei financiare, în octombrie 2008, operaţiuni de export efectuau aproximativ 60 de agenţi economici, atunci în perioada ianuarie – februarie 2009 au exportat producţia 45 de agenţi economici din regiune. Dacă în luna octombrie  2008,  producţia din regiunea transnistreană se exporta în mai mult de 60 de ţări ale lumii, atunci în perioada ianuarie – februarie curent exportul producţiei s-a efectuat în 37 de ţări.

cuvinte-cheie: Transnistria | export

Comentarii (0)

 

Related news

Sus