Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.03.2009

Scrutinul din 5 aprilie din Republica Moldova va fi liber, dar nu si corect

Campania electorala din Republica Moldova pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie va produce un scrutin liber, dar nu si corect, este de parere directorul executiv al Institutului de Politici Publice (IPP), Arcadie Barbarosie.

Cu toate acestea, riscul invalidarii alegerilor de catre organismele internationale este destul de mic, dar exista pericolul ca acest lucru sa prejudicieze grav cursul european al Republicii Moldova, spune expertul intr-un interviu pentru Europa Libera.

"Daca e sa judecam dupa rapoartele de monitorizare facute publice pana in prezent de organizatiile membre ale Coalitiei 2009 pentru alegeri libere si corecte, dar si ale Coalitiei controlul civic-alegeri 2009 - o structura ce pare infiintata la initiativa partidului de guvernamant -, campania electorala actuala nu se deosebeste prea mult de cea din 2005 sau 2007, fiind inregistrate aceleasi incalcari ale legislatiei ca si in campaniile electorale precedente", arata Arcadie Barbarosie.

In primul rand este vorba despre folosirea resursei administrative, a declarat expertul intr-un interviul acordat Europei Libere.

"Asa cum au semnalat actorii politici si organizatiile neguvernamentale, resursele administrative sunt folosite in mare masura de multe partide. Dar nu putem compara folosirea resurselor administrative de catre PL (Partidul Liberal - n.r.), spre exemplu, sau PLDM (Partidul Liberal Democrat din Moldova) sau AMN (Alianta Moldova Noastra) cu folosirea acestora de catre partidul aflat la guvernare, care le foloseste deschis. Ma refer la transport, logistica, intalniri cu cetatenii care sunt organizate pentru presedinte, prim-ministru sau speaker (presedintele Parlamentului - n.r.), care nu sunt degrevati din functii. Intalniri care de fapt nu sunt altceva decat intilniri cu alegatorii si sigur fac parte din campania electorala. Si poate, ceea ce este cel mai important, folosirea mass-media in mod inechitabil", a precizat Arcadie Barbarosie.

In acelasi timp, in opinia directorului IPP, incercand sa combata criticile societatii civile, neafiliate politic, prin crearea unei structuri-marioneta inedita de monitorizare a procesului electoral - a Coalitiei pentru controlul civic-alegeri 2009 - guvernarea demonstreaza ca a devenit sensibila la aceste critici si se teme de ele. Iar solicitarea comunistilor de a exclude din cursa electorala mai multe partide, sub pretextul folosirii in campanie a unor fonduri pretins nedeclarate, nu este altceva decat dovada politicii de intimidare si de presiuni asupra actorilor politici, considera Barbarosie. Cel mai suspect de finantare ilegala a campaniei sale electorale este, de fapt, chiar PCRM, in a carui raport pentru CEC figureaza ca donator un singur agent economic, a adaugat expertul.

Chiar si in aceste conditii, este de parere Arcadie Barbarosie, riscul invalidarii alegerilor de catre organismele internationale este destul de mic, insa chiar daca acestea nu vor fi percepute ca libere si corecte decat de comunitatea expertilor sau de politicienii importanti din Occident, acest lucru va avea repercusiuni puternice asupra perspectivelor de integrare europeana a Republicii Moldova sau a capacitatii ei de a contracta proiecte de sustinere tehnica si investitii.

Alegerile parlamentare vor avea loc in Republica Moldova la 5 aprilie, in cursa inscriinduse 21 de concurenti - 15 partide si sase candidati independenti. Parlamentul de la Chisinau are 101 deputati. Pragul electoral este de 6%, iar blocurile si aliantele sunt interzise. Doar opt dintre cele 28 de formatiuni politice care aveau dreptul de a participa la aceste alegeri sunt considerate ca fiind actorii reali ai campaniei electorale, iar patru-cinci formatiuni sunt creditate cu sanse de a intra in viitorul Parlament.

Sursa: NewsIn

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus