Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-03-12/kremlinul-convoc-nd-int-lnirea-medvedevvoroninsmirnov-incurajeaza-mentzinerea-la-putere-a-comunishti-9031.html
Data: Mar 12, 2009 (09:13)

Kremlinul, convocând întâlnirea Medvedev-Voronin-Smirnov, încurajează menţinerea la putere a comuniştilor în Moldova

Diplomaţii ruşi recunosc că Kremlinul, convocând întrevederea dintre Voronin şi Smirnov, asistaţi de Medvedev înainte de alegerile parlamentare, încurajează menţinerea la putere a comuniştilor în Moldova, a relatat pentru Europa Liberă reporterul cotidianului moscovit Kommersant Vladimir Soloviov.

Soloviov a mai spus, într-o discuţie fără microfon cu Valeriu Caţer de la Europa Liberă, cu trimitere la surse diplomatice ruseşti, că preşedintele moldovean şi-a dat demult acordul în privinţa unei asemenea întâlniri. În cadrul acesteia Voronin şi Smirnov, asistaţi de Medvedev, ar urma să semneze o declaraţie comună, al cărei conţinut nu este, însă, cunoscut deoacamdată.

Ziaristul rus afirmă că la Moscova există teama că scrutinul ar putea fi câştigat de adepţii reorientării spre România a Republicii Moldova şi atunci Kremlinul a ales să „nu-i încurce”, cum s-a exprimat el, pe comunişti să rămână la putere, aşa cum a încercat s-o facă în 2005. O dovadă în acest sens ar putea servi şi faptul că preşedintele Voronin a obţinut „cartea verde” şi e în permanenţă prezent în mediile ruseşti.

Totodată, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Andrei Popov, a declarat pentru agenţia NewsIn că, atât conducerea de la Chişinău, cât şi Federaţia Rusă ar fi interesate de o întâlnire în formatul 2+1, dar din motive şi considerente diferite, chiar divergente. Potrivit lui Popov, din partea Chişinăului interesul este unul eminamente electoral de a demonstra că relaţiile cu Moscova se îmbunătăţesc şi că se produc anumite progrese de formă pe dosarul transnistrean, sau cel puţin că la Chişinău se depun toate eforturile în acest sens.

Din perspectiva Moscovei, interesul pe departe nu este de a face o imagine frumoasă la televizor. Moscova vrea să obţină semnarea unui document intermediar între Chişinău şi Tiraspol, un acord privind normalizarea relaţiilor, înaintea întrevederii în format 2+1. Un alt scop al Kremlinului este să-şi cimenteze abordarea că negocierile trebuie purtate în primul rând între Chişinău şi Tiraspol ca părţi egale.

Faptul că Tiraspolul vrea o întâlnire intermediară Voronin-Smirnov înainte de această trilaterală, din care Chişinăul nu mai are ce câştiga acum, complică mult calculele autorităţilor moldovene, spune Andrei Popov. "Personal, nu văd Federaţia Rusă oferind încă un cadou pe gratis preşeditelui Voronin şi dacă această întâlnire în formatul 2+1 va avea loc, la ea se vor semna documente", a mai spus directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Andrei Popov.