Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-03-12/12-martie-ziua-mondiala-a-rinichiului-9034.html
Data: Mar 12, 2009 (10:29)

12 martie – Ziua Mondială a Rinichiului

Pe data de 12 martie în lume este marcată Ziua Mondială de prevenire a maladiilor renale (Ziua Mondială a Rinichiului), care în anul curent se desfăşoară cu genericul „Menţine tensiunea arterială în limitele normei”, dat fiind faptul că hipertensiunea arterială reprezintă factorul preponderent ce duce la insuficienţa renală cronică în majoritatea ţărilor lumii.

Hipertensiunea arterială este un factor de risc pentru atac vascular cerebral, infarct de miocard, afectarea vaselor sanguine, pierderea vederii şi alte complicaţii.

Factorii de risc ai hipertensiunii arteriale care pot fi controlaţi sunt: consumul excesiv de sare, stilul de viaţă sedentar, fumatul, abuzul de alcool, de grăsimi saturate în alimentaţie, obezitatea, stresul.

Prevenirea bolilor cronice de rinichi prevede evitarea suprarăcelilor şi infecţiilor intercurente, evitarea supraefortului fizic şi intoxicaţiilor cu diferite substanţe chimice şi medicamentoase, renunţarea la deprinderile dăunătoare, în special la fumat şi consumul abuziv de alcool, respectarea regimului alimentar cu limitarea lichidului şi sării de bucătărie (persoane cu edeme şi/sau hipertensive).

Pe glob circa 400 mln de persoane suferă de boala cronică de rinichi, dintre care în jur de 4-6 mln persoane au insuficienţă renală cronică terminală şi aproximativ 2 mln de bolnavi sînt trataţi prin diferite metode de suplinire a funcţiei renale sau supravieţuiesc graţie transplantului renal.

La data de 31 decembrie 2008 numărul pacienţilor care au beneficiat de tratament cu hemodializă în 7 secţii specializate din Republica Moldova a fost de 330. Împreună cu pacienţii care au beneficiat de transplant renal, prevalenţa terapiei de substituţie constituie 111,7 bolnavi la 1 mln populaţie.