Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.03.2009

Autorităţile din Gagauz-Yeri, în colaborare cu IDIS „Viitorul”, au prezentat Strategia de dezvoltare socio-economică a regiunii

Autorităţile din Gagauz-Yeri au prezentat public, la 10 martie 2009, Strategia de dezvoltare socio-economică a regiunii donatorilor şi potenţialilor investitori. Strategia reprezintă produsul mai multor luni de eforturi intense şi consultări energice, iniţiate de către autorităţile autonomiei, în cooperare strânsă cu experţi independenţi, locali şi internaţionali, care au analizat potenţialul economic al Unităţii Teritorial-Autonome Găgăuzia (UTAG).

Asistenţa pentru dezvoltarea strategiei de dezvoltare regională a Autonomiei a fost acordată în cadrul programului „Dezvoltarea economiilor locale prin acţiune şi alianţă (DELTA) Găgăuzia”, iniţiat de LGI/OSI, în cooperare cu autorităţile din Găgăuzia, co-finanţat de Fundaţia Soros-Moldova şi implementat efectiv de către IDIS „Viitorul”.

Strategia de dezvoltare socio-economică a UTAG pentru 2009-2015 a fost lansată în cadrul unei ceremonii oficiale, în formatul unui Forum al donatorilor, având genericul „Spre democraţie şi prosperitate: Cum va arăta regiunea Găgăuzia peste 10 ani?”.

La acest Forum al donatorilor au participat reprezentanţii executivului şi legislativului din UTAG, misiunilor diplomatice şi organizaţiilor internaţionale rezidente în Republica Moldova.  Participanţii la Forum au declarat pentru presă:

„Primul pas a fost făcut. Ştim care este sarcina noastră. Doar de motivaţia şi insistenţa noastră depinde să punem în aplicare toate aceste idei de dezvoltare a regiunii noastre. La urma urmelor, de asta depinde bunăstarea noastră.”
 (Başcanul UTAG, Mihail Formuzal)

„De sinceritatea deschiderii noastre şi încrederea în forţele proprii depinde reuşitele acestei ambiţioase strategii. Suntem conştienţi de anvergura efortului care ne aşteaptă şi dispuşi să ne asumăm acest efort.

Nu vom lăsa în niciun caz această Strategie de azi pe mâine.”
 (Preşedintele Adunării populare a regiunii, Ana Harlamenko)

„Acesta nu este un eveniment de închidere a unui proiect, ci unul de inaugurare a unui proces amplu şi cu o miză extraordinară pentru populaţia autonomiei găgăuze. Eu cred că ne găsim abia la pragul unor acţiuni serioase de consolidare şi promovare a potenţialului economic şi social al Găgăuziei din perspectiva cetăţenilor săi. A venit timpul diversificării priorităţilor de dezvoltare economică şi oportunitatea pe care o deschide această strategie este de nepreţuit. ”
 (Vicedirectorul LGI/OSI, Scott Abrams)

„Suntem convinşi că acest plan strategic va impulsiona dezvoltarea ţării în ansamblu. Suntem conştienţi de discrepanţa dintre municipiul Chişinău şi regiuni şi de asta astfel de iniţiative locale sunt binevenite.”
(Şeful Direcţiei Dezvoltare Regională a Ministerului Administraţiei Publice Locale, Adrian Duca)

„Apreciem eficacitatea colaborării cu administraţia regională, deschiderea funcţionarilor. Este foarte important ca astfel de strategii să fie elaborate de o manieră participativă, aşa cum s-a întâmplat de fapt în cazul UTAG.”
(Coordonator de proiect, IDIS „Viitorul”, Liubomir Chiriac)

Unitatea Teritorial-Autonomă Găgăuzia a fost prima regiune care e elaborat propria strategie de dezvoltare socio-economică. Documentul întruneşte patru priorităţi:
1.    Promovarea imaginii regiunii
2.    Optimizarea politicilor şi mecanismelor de susţinere a business-ului mic şi mijlociu
3.    Formularea politicilor de dezvoltare a infrastructurii regionale
4.    Formarea specialiştilor competitivi, pe domenii solicitate pe piaţa muncii; promovarea unei noi generaţii de top manageri

Pentru anul 2009, guvernarea regională, în parteneriat cu Oficiul Dezvoltării Economice Locale, creat în cadrul programului DELTA Găgăuzia, şi-a propus desfăşurarea a trei proiecte-cheie:
1.    Primăria electronică – putere locală eficientă la nivel comunitar
2.    Crearea unui incubator de business
3.    Constituirea unui complex turistic, care va presta un spectru larg de servicii, „Satul găgăuz”

Strategia include 115 proiecte investiţionale, costul cărora se cifrează la 170 mln EUR. Proiectele se referă atât la dezvoltarea infrastructurii locale, cât şi la protecţia socială. Guvernarea locală din UTAG, în parteneriat cu Oficiul Dezvoltării Economice Locale (DEL), şi-a asumat responsabilitatea de a implementa strategia DEL. Astfel, la 26 februarie 2009 executivul din UTAG a adoptat oficial Strategia de dezvoltare economică a regiunii. Urmează ca şi Adunarea Populară a UTAG, la rândul ei, să aprobe în mod oficial acest document. Menţionăm că elaborarea Strategiei propriu-zise a fost precedată de redactarea Ghidului „Găgăuzia: Oportunităţi pentru investiţii” şi inaugurarea în septembrie 2008 a portalului www.gagauzia.md, prin care se urmăreşte stimularea investiţiilor, în condiţiile în care volumul acestora în UTAG reprezintă doar 1,7% din volumul pe ţară. Metodologia DELTA a fost utilizată anterior cu succes într-o serie de ţări în tranziţie din Balcanii de Vest, dovedindu-se a fi inovatoare, flexibilă în provocarea de schimbări durabile de creştere economică şi socială în Macedonia, Albania, Bosnia şi Herţegovina.

cuvinte-cheie: Strategie | Gaguzua | IDIS | Viitorul

Comentarii (0)

 

Related news

Sus