Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.03.2009

Robertson: Moldova ar putea adera la Alianţă peste 10-15 ani

Fostul secretar general al NATO, George Robertson, a afirmat că Republica Moldova, Muntenegru, Kosovo, Serbia, Ucraina, Georgia şi chiar Suedia şi Finlanda ar putea adera la Alianţă peste 10-15 ani, relatează agenţia macedoneană de ştiri MINA, citată de NewsIn.

"NATO nu va putea spune în viitor că nu este loc pentru alţii. Când state ca Bosnia şi Muntenegru, chiar şi Serbia, vor spune 'suntem gata să ne armonizăm ţara şi armata, stilul nostru de viaţă, felul de gândi şi valorile pentru a fi compatibile cu o Alianţă extinsă' noi nu vom putea răspune 'Ne pare rău, suntem plini! Aderarea s-a încheiat!'. Bineînţeles că nu vom face şi nu vom putea face acest lucru", a dat asigurări Robertson, la o reuniune organizată la Washington, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la înfiinţarea NATO.
Fostul secretar general consideră că NATO va trebui să se reformeze, să devină un nou tip de organizaţie pentru securitate colectivă, pentru că va avea de înfruntat noi ameninţări globale. În acest context, el a subliniat că Rusia nu trebuie exclusă.

De asemenea, el a afirmat că la fiecare patru ani izbucneşte câte o nouă criză de identitate a NATO, ceea ce înseamnă că se întâmplă ceva care confirmă necesitatea existenţei Alianţei.
În ceea ce priveşte Macedonia, fostul secretar general a criticat dur decizia aliaţilor de a bloca aderarea acesteia din cauza diferendului cu Grecia. El este convins, însă, că ţara va deveni, la un moment dat, membru NATO.

George Robertson a ocupat funcţia de secretar general al NATO în timpul războaielor din Bosnia şi din Kosovo.

cuvinte-cheie: NATO | Robertson | aderare

Comentarii (0)

 

Related news

Sus