Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.03.2009

NewsIn: Dezbaterile electorale la radio şi televiziune îi favorizează pe comunişti, acuză opoziţia moldoveană

Mai multe partide şi experţi din R. Moldova sunt nemulţimiţi de modul de organizare a dezbaterilor electorale la posturile publice radio-TV, unele voci declarând chiar că se încearcă o trimitere în derizoriu a acestora şi că Partidul Comuniştilor aflat la guvernare este clar favorizat.

Cu 30 de zile înainte de scrutinul parlamentar din 5 aprilie în Republica Moldova au început dezbaterile electorale între cele 15 partide şi cei şase candidaţi independenţi înscrişi în cursă.

Postul public de televiziune şi radioul naţional vor difuza în următoarea lună câte trei emisiuni de dezbateri pe zi, a câte 30 de minute, cu maxim doi participanţi la fiecare. Participanţii la dezbateri vor fi selectaţi prin tragere la sorţi. Astfel, partidele cu pondere, creditate cu şanse reale de a accede în Parlament, vor fi puse faţă în faţă cu formaţiuni mici şi aproape anonime pentru telespectatori.

Alianţa Moldova Noastră (AMN), formaţiune de opoziţie condusă de Serafim Urechian, constată într-o declaraţie că "la acest compartiment al campaniei electorale asistăm la o conspiraţie a conducerii companiei Teleradio Moldova cu staff-ul electoral al Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), partid ce-şi foloseşte până la capăt pârghiile oferite de aflarea la guvernare".

Alianţa constată că cele aproape 120 de emisiuni scurte de la postul public de radio şi TV, în care participă doar câte doi concurenţi electorali, sunt "irelevante pentru politica efectivă din Republică Moldova". În felul acesta, consideră AMN, Partidul Comuniştilor a redus în profitul său pericolul de a se confrunta cu adversari redutabili. "Iar puzderia de dezbateri irelevante va genera doar iritare printre telespectatori. Această reglementare ambiguă a pregătit terenul pentru manipulările puterii comuniste, care discreditează dezbaterile electorale de la Teleradio-Moldova şi pot duce la creşterea absenteismului în ziua votării, pe 5 aprilie 2009", se spune în declaraţia AMN. 

Alexandru Dorogan, preşedintele Asociaţiei Presei Electronice (APEL), spune că în formatul actual dezbaterile practic nu au loc - ele reprezintă doar o prezentare a platformelor electorale - ceea ce este un lucru bun, dar numai pentru prima parte a campaniei electorale. Ar fi fost normal, spune Dorogan, ca după două săptămâni de asemenea prezentări să înceapă dezbaterile propriu-zise, cu mai mulţi participanţi, care să dureze nu doar o jumătate de oră şi să fie programate la o oră la care majoritatea telespectatorilor sau radioascultătorilor interesaţi să aibă posibilitatea să le urmărească.

Or, în situaţia actuală, cand dezbaterile au loc de trei ori pe zi, de dimineaţa până seara, spune Dorogan, se creează impresia că nu s-a pus scopul de a prinde spectatorul în faţa televizorului la o anumită oră, ci, din contra, de a dilua interesul alegătorului, care, oricât de interesat ar fi, nu ar avea posibilitatea de a viziona dezbaterile cu toţi participanţii. "E o greşeală inclusă în însăşi concepţia reflectării campaniei electorale, care nu prevede elemente importante, cum ar fi de exemplu prezentarea ofertei electorale a fiecărui concurent, etapă importantă, abia după care ar fi trebuit să urmeze dezbaterile", spune Dorogan. 

"Dezbaterile nu se pot produce. Din ceea ce am văzut până acum am avut impresia că decizia de a adopta acest format a fost adoptată de un anumit grup de oameni interesaţi care a calculat cine cu cine să se înfrunte şi chiar cine cu cine nu ar trebui să se întâlnească în cadrul acestor dezbateri, pentru a-i prezenta pe unii concurenţi într-o situaţie comodă şi favorizată, iar pe alţii să-i defavorizeze, argumentând că aceasta a fost voia sorţii", afirmă preşedintele Asociaţiei Presei Electronice din Republica Moldova, Alexandru Dorogan.

Directorul Centrului Independent de Jurnalism de la Chişinău, Nadine Gogu, a declarat pentru NewsIn că în opinia sa formatul ales de compania publică Teleradio Moldova de organizare a dezbaterilor electorale nu este unul potrivit.

"După prima zi de dezbateri am rămas cu impresia că decizia de a invita în studiou doar doi candidaţi nu este una tocmai oportună în condiţiile în care avem 23 de participanţi la scrutin. Aşa cum aceştia vor fi invitaţi în studio pe rând, în fiecare zi, la dezbateri scurte, există puţine şanse ca telespectatorii să se aleagă cu suficiente informaţii care le-ar permite să compare platformele partidelor, să vadă care şi ce soluţii propune pentru anumite platforme", a declarat Nadine Gogu.

În plus, faptul că aceste dezbateri sunt "dispersate" pe parcursul zilei printre alte emisiuni va face ca telespectatorii, chiar şi cei foarte interesaţi, să piardă unele dintre ele din motive obiective şi există riscul ca alegători să nu se poată informa asupra tuturor platformelor electorale şi în consecinţă să nu poată lua o decizie informată în ziua scutinului. "În opinia mea, ar fi fost mult mai util şi mai informativ dacă în studiou ar fi fost invitaţi cel puţin cinci candidaţi şi durata dezbaterilor ar fi fost mai mare. În felul acesta, dezbaterile ar semăna mai mult a dezbateri şi mai puţin a dialoguri sau monologuri purtate cu moderatorul emisiunii", spune Nadine Gogu, directorul Centrului Independent de Jurnalism de la Chişinău.

Alegerile parlamentare vor avea loc în Republica Moldova la 5 aprilie, în cursă înscriinduse 21 de concurenţi - 15 partide şi şase candidaţi independenţi. De luni, cu 30 de zile înaintea scrutinului, au început dezbaterile electorale la posturile de radio şi TV.

Douăzeci şi trei de posturi de televiziune şi şapte posturi de radio centrale şi locale au declarat că vor organiza dezbateri electorale.

Parlamentul de la Chişinău are 101 deputaţi. Pragul electoral este de 6%, iar blocurile şi alianţele sunt interzise. Doar opt din cele 28 de formaţiuni politice care au avut dreptul de a participa la aceste alegeri sunt considerate ca fiind actori reali ai campaniei electorale, iar patru-cinci formaţiuni sunt creditate cu şanse de a intra în viitorul Parlament.

Sursa: NewsIn

Lina Grâu 

cuvinte-cheie: CEC | parlamentare | alegeri

Comentarii (0)

 

Related news

Sus