Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.03.2009

ADEPT: Sumar al ediţiei Curierului electoral din 10 martie 2009

Moldovenii din regiunea transnistreană îşi vor putea exercita dreptul la vot în 10 secţii de votare

  • Comisia Electorală Centrală a aprobat deschiderea a zece secţii de votare pentru participarea la alegerile parlamentare din 5 aprilie a cetăţenilor Republicii Moldova domiciliaţi în localităţile din stânga Nistrului şi municipiul Bender.

AMN şi PL obligate de CEC să-şi retragă două spoturi eletorale

  • Concurenţii electorali Alianţa "Moldova Noastră" şi Partidul Liberal au fost obligaţi astăzi de Comisia Electorală Centrală să retragă spoturile electorale care încalcă normele etice şi defavorizează Partidul Comuniştilor.

AMN subscrie „Pactului anticorupţie" lansat de MAE 

  • Alianţa Moldova Noastră subscrie la „Pactul anticorupţie" propus clasei politice din Republica Moldova de către Mişcarea Acţiunea Europeană.

 MAE spune că lupta lor împotriva corupţiei deranjează politicienii pătaţi 

  • Lupta împotriva corupţiei declanşată de Mişcarea Acţiunea Europeană începe să-i deranjeze pe politicienii pătaţi, susţin liderii acestei formaţiuni.

 AMN susţine că autorităţile pregătesc fraudarea alegerilor 

  • Condiţiile de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare 2009 sunt inechitabile, iar campania propriu-zisă este una din cele mai murdare şi cu cele mai grave încălcări care au fost înregistrate în istoria modernă a R. Moldova, susţine liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean. El a mai declarat că autorităţile pregătesc o fraudare masivă a alegerilor din 5 aprilie, precizând că Ministerul Dezvoltării Informaţionale a făcut publică cifra de 3,026 mln de alegători, pe când datele parvenite de la administraţiile publice locale la CEC indică un număr de 2,451 mln alegători.

 În buletinul de vot vor figura 21 de concurenţi electorali

  • Comisia Electorală Centrală a refuzat înregistrarea în calitate de concurenţi electorali pentru doi candidaţi independenţi (Oleg Bolotnicov şi Veaceslav Roşca), din cauza problemelor apărute la verificarea listelor de subscripţie în susţinerea acestora, înregistrînd, totodată, ultimii trei candidaţi independenţi: Tatiana Ţâmbalist, Valentina Cuşnir şi Alexandr Lomachin. Astfel, în buletinele de vot vor figura 21 de concurenţi electorali.

 Oleg Bolotnicov acuză CEC pentru „refuzul nemotivat" de a-l înregistra în cursa electorală 

  • Oleg Bolotnicov acuză Comisia Electorală Centrală că refuză nemotivat să-l înregistreze în calitate de concurent independent la alegerile parlamentare din 5 aprilie.

Veaceslav Untilă contra SIS-ului 

  • Veaceslav Untilă, prim-vicepreşedinte al Alianţei "Moldova Noastră", susţine că va iniţia, după alegeri, abrogarea Legii care acordă Serviciului de Informaţii şi Securitate dreptul de a verifica persoanele ce vor să ajungă în funcţii publice, iar dacă nu va găsi susţinerea necesară în Parlament, se va adresa la curtea Constituţională.

 Uniunea Muncii „Patria-Rodina" vrea să colaboreze în viitorul parlament cu AMN şi PLDM 

  • Partidul politic "Uniunea Muncii Patria-Rodina" şi-a prezentat oferta electorală şi a declarat că în viitorul Parlament ar dori să colaboreze cu Alianţa „Moldova Noastră" şi Partidul Liberal Democrat din Moldova.

 PL a adresat un apel către statele-membre ale UE 

  • Partidul Liberal face apel către guvernele statelor-membre ale Uniunii Europene, solicitându-le să manifeste, în ziua de 5 aprilie 2009, loialitate faţă de cetăţenii moldoveni aflaţi pe teritoriul lor, să le faciliteze accesul la vot şi, în măsura posibilităţilor, să asigure pentru ei deplasarea către secţiile de votare deschise de R. Moldova în statele respective.

 PCRM acuză patru concurenţi electorali că nu şi-au declarat toţi banii utilizaţi în alegeri

  • Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a depus marţi, 10 martie, la Comisia Electorală Centrală cinci contestaţii în care susţine că Alianţa "Moldova Noastră", Partidul Democrat, Partidul Liberal şi Partidul Liberal Democrat au cheltuit bani pe care nu i-au declarat, după cum prevede legislaţia.

 După AMN, şi PD îşi exprimă nemulţumirea faţă de dezbaterile electorale de la radio-televiziunea publică 

  • Cineva este interesat să nu existe niciun fel de dezbateri electorale între concurenţii actualului scrutin parlamentar, iar actuala formulă a dezbaterilor la „Moldova 1", la care sînt invitaţi doar doi competitori, nu oferă cetăţenilor posibilităţi reale de a se informa, obiectiv, despre calitatea celor care aspiră la demnităţi parlamentare, a declarat preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov.

 Situaţia din economia naţională scapă de sub control, afirmă PD 

  • Banca Naţională a Moldovei menţine un curs artificial al leului în raport cu alte valute de referinţă, care îi sărăceşte pe cetăţeni, dar şi pe producătorii autohtoni, afirmă liderul Partidului Democrat, Dumitru Diacov. La o conferinţă de presă ţinută marţi, 10 martie, acesta a afirmat că dacă în Rusia, cu o economie în dezvoltare şi cu importante vînzări de hidrocarburi, rubla a scăzut, la schimb, de la 25 la 36 unităţi pentru un dolar, atunci în R. Moldova, care trăieşte din remitenţe şi nu graţie unei economii puternice, leul este menţinut artificial, prin metode administrative. În aceste condiţii, există riscuri ca atît economia, cît şi valuta naţională să intre în cădere liberă după alegeri. Liderul PDM a mai făcut un apel către membrii Guvernului să nu facă doar electorală, ci să se preocupe şi de problemele care ameninţă securitatea economică a statului. (Sursa: comunicat PD)

 PPCD şi PL în duel electoral la "Moldova 1" 

  • Partidul Popular Creştin Democrat şi Partidul Liberal văd în mod diferit soluţionarea problemei liberei circulaţii a cetăţenilor moldoveni în România - prima formaţiune susţine că vizele trebuie oferite de autorităţile române direct la frontieră, iar cea de-a doua pune accentul pe obţinere unui acord de asociere a Moldovei la Uniunea Europeană (UE), care va asigura moldovenilor accesul fără vize în întreaga Europă, inclusiv în România.

 Detalii găsiţi pe pagina www.alegeri.md

cuvinte-cheie: CEC | alegeri | parlamentare

Comentarii (0)

 

Related news

Sus