Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.03.2009

APCE: În Moldova persistă îngrijorări privind actuala campanie electorală

APCE: În Moldova persistă îngrijorări privind actuala campanie electorală

O delegaţie pre-electorală din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care a vizitat oraşul Chişinău în ajunul alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009, a constatat un pluralism considerabil în mediul politic al ţării, se arată într-un comunicat al Oficiului Consiliului Europei la Chisinau.

Cu toate acestea, delegaţia a accentuat că, în pofida recomandărilor repetate ale Adunării Parlamentare şi ale altor autorităţi ale Consiliului Europei, continuă să mai persiste îngrijorări pe parcursul acestei campanii.

Mai exact, delegaţia pre-electorală a fost informată despre următoarele aspecte: utilizarea  resurselor administrative pe parcursul campaniei electorale, cazuri de intimidare sau presiune, corectitudinea listelor alegătorilor.

Delegaţia salută pluralismul de opinii în mass media tipărite, însă este preocupată de problema accesului tuturor partidelor politice la mass media, în particular la posturile de televiziune cu acoperire naţională.

Delegaţia pre-electorală a APCE  constată că Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei, în opinia sa din octombrie 2008, a concluzionat că Codul Electoral revizuit al Republicii Moldova oferă o bună bază pentru organizarea unor alegeri cu adevărat democratice şi a adăugat că unele recomandări nu au fost reflectate în textul revizuit.

Delegaţia consideră că alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 vor constitui un test al maturităţii democraţiei în Republica Moldova, şi cetăţenii ţării vor alege 101 membri ai Parlamentului, care ulterior vor alege Preşedintele ţării. Ea cheamă autorităţile Moldovei să elimine problemele identificate în practica electorală şi să implementeze recomandările Adunării Parlamentare, care se conţin în Rezoluţia 1572 (2007).

Delegaţia subliniază că alegerile democratice nu se limitează doar la ziua scrutinului ca atare. Autorităţile ţării şi toţi actorii politici poartă o responsabilitate enormă în vederea asigurării condiţiilor necesare pentru exprimarea liberă a voinţei tuturor cetăţenilor Republicii Moldova.

Autorităţile moldave şi Comisia Electorală Centrală (CEC) au asigurat delegaţia pre-electorală  că vor fi întreprinse toate măsurile pentru eradicarea problemelor identificate pentru a garanta caracterul democratic al acestui scrutin parlamentar.

Delegaţia pre-electorală s-a întîlnit cu Marian Lupu, Preşedintele Parlamentului, Vitalie Pîrlog, Ministrul Justiţiei, Preşedintele şi membrii CEC, liderii partidelor politice, care participă la aceste alegeri, reprezentanţii mass media, societăţii civile şi ai comunităţii internaţionale.

Adunarea Parlamentară va trimite o delegaţie din 20 de membri pentru observarea alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009 , - se mai arata în comunicatul Oficiului Consiliului Europei la Chisinau.

Delegaţia Adunări Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a fost compusă din Şeful delegaţiei ad interim Andres Herkel (Estonia, EPP/CD) şi Ioannis Bainas (Grecia, UEL).

cuvinte-cheie: alegeri | parlamentare | APCE | CEC

Comentarii (0)

 

Related news

Sus