Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.03.2009

Moţiune de sprijin în Parlamentul britanic pentru integritatea şi aspiraţiile europene ale R.Moldova

Potrivit MAEIE, Camera Comunelor a Parlamentului Marii Britanii a lansat o moţiune parlamentară de susţinere a eforturilor Republicii Moldova în vederea realizării obiectivelor de integrare europeană şi reintegrare a ţării.

Moţiunea parlamentară întitulată „Viitorul Moldovei", elaborată de un grup de parlamentari în frunte cu Alun Michael, membru al Grupului parlamentar de prietenie britanico-moldovenesc, a fost semnată de 53 membri ai Camerei Comunelor şi este deschisă pentru semnare în continuare.

Moţiunea parlamentară sprijină perspectiva de integrare europeană a ţării noastre, încurajînd încheierea cît mai curînd posibil a unui nou cadru juridic între Uniunea Europeană şi Republica Moldova care ar asigura calea ţării noastre spre aderare la UE.

Totodată, Camera Comunelor pledează pentru susţinerea fermă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în cadrul hotarelor sale recunoscute pe plan internaţional şi îndeamnă toate părţile participante la procesul de reglementare a conflictului transnistrean să reia negocierile în formatul 5+2 în vederea identificării unei soluţii politice definitive şi ample a conflictului, prin acordarea unui statut juridic special regiunii transnistrene a Republicii Moldova. Camera Comunelor califică negocierile în formatul existent drept cruciale pentru identificarea unei soluţii viabile cu respectarea principiilor dreptului internaţional şi a angajamentelor asumate de statele membre ale OSCE.

În moţiune se menţionează importanţa reluării activităţii în cadrul Grupurilor comune de lucru în vederea consolidării încrederii şi securităţii pe ambele maluri ale Nistrului. De asemenea, moţiunea apreciază înalt activitatea Misiunii UE de Asistenţă la Frontieră şi pledează pentru extinderea mandatului acesteia după anul 2009.

 

cuvinte-cheie: Parlamentul | Marii | Britanii

Comentarii (0)

 

Related news

Sus