Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.03.2009

În cursa electorală pentru alegerile parlamentare s-au înscris 15 formaţiuni politice şi 8 candidaţi independenţi

În cursa electorală pentru alegerile parlamentare s-au înscris 15 formaţiuni politice şi 8 candidaţi independenţi

La 5 martie, 24.00, a expirat termenul de depunere a documentelor pentru înregistrare în calitate de concurent electoral. Potrivit CEC, în acest termen documentele pentru înregistrare în calitate de concurenţi electorali au fost depuse de 15 formaţiuni politice şi 8 candidaţi independenţi. Din totalul de 23 de cereri depuse, CEC a înregistrat 12 formaţiuni politice şi 2 candidaţi independenţi, ceilalţi urmând să fie înregistraţi în perioada următoare.

Potrivit Codului electoral, concurenţii electorali se pot retrage din cursă, dar nu mai târziu de şapte zile înainte de data alegerilor. Până la acea dată pot fi modificate şi listele partidelor politice care au intrat în cursă.
 
În ultima zi, documentele pentru înregistrare în calitate de concurenţi electorali au fost depuse de Valentina Cuşnir, Alexandr Lomakin şi Veaceslav Roşca.

La 6 martie 2009, ora 9.00, în urma tragerii la sorţi, Comisia Electorală Centrală a stabilit ordinea lor prealabilă de înscriere în buletinul de vot, după cum urmează: 21. Lomakin Alexandr; 22. Cuşnir Valentina; 23. Roşca Veaceslav.

Vineri, 6 martie, CEC urmează să examineze chestiunea cu privire la înregistrarea în calitate de concurenţi electorali a lui Railean Victor în calitate de candidat independent, a Partidului Politic „Pentru Neam şi Ţară" şi a Uniunii Muncii „Patria-Родина".

La scrutinul parlamentar din 2005 au participat 23 de concurenţi electorali, inclusiv 2 blocuri electorale, 9 partide sau mişcări social-politice şi 12 candidaţi independenţi. În urma alegerilor, doar Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), Blocul electoral “Moldova Democrată” (BMD), compus din Alianţa “Moldova Noastră” (AMN), Partidul Democrat din Moldova (PDM), Partidul Social-Liberal (PSL) şi Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD) au reuşit să acumuleze suficiente voturi pentru depăşirea pragului de reprezentare în Parlament. Astfel, PCRM a întrunit 45,98% din voturile valabil exprimate, BMD — 28,53%, iar PPCD — 9.07%. Drept urmare, după distribuirea proporţională a celor 16,42% din sufragiile exprimate pentru ceilalţi 20 de concurenţi electorali, PCRM a intrat în posesia a 56 mandate de parlamentar, BMD — 34 mandate, iar PPCD — 11 mandate. Candidaţii independenţi au acumulat împreună până la 1% din voturi, faţă de necesarul de 3% unui candidat independent pentru a obţine mandatul de deputat.

 
Lista prealabilă a concurenţilor electorali înscrişi în buletinul de vot pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009:


1. Partidul Social Democrat

2. Partidul Politic „Partidul Liberal"

3. Partidul Politic „Alianţa MOLDOVA NOASTRĂ"

4. Partidul Popular Creştin Democrat

5. Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

6-Partidul Politic „Partidul Liberal Democrat din Moldova"

7-Partidul Democrat din Moldova

8-Partidul Politic „ Uniunea Centristă din Moldova"

9-Mişcarea Social-Politică „ACŢIUNEA EUROPEANĂ"

10. Partidul Dezvoltării Spirituale "MOLDOVA UNITĂ "

11- Partidul Conservator

12- Banari Sergiu - candidat idependent

13. Ştefan Urîtu - candidat idependent

14- Partidul Ecologist "Alianţa Modova Verde"

15. Partidul Politic "PENTRU NEAM şi ŢARĂ"

16. Răilean Victor - candidat idependent

17. Uniunea Muncii "Patria - Родина"

18. Bolotnicov Oleg - candidat idependent

19. Partidul Republican din Moldova

20.Ţîmbalist Tatiana - candidat idependent

21. Lomakin Alexandr - candidat idependent

22. Cuşnir Valentina -  candidat idependent

23. Roşca Veaceslav - candidat idependent

cuvinte-cheie: alegeri | CEC

Comentarii (0)

 

Related news

Sus