Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-03-06/dezvoltarea-industriei-ushoare-din-moldova-p-na-in-2015-din-contul-agentzilor-economici-autohtoni-sh-8933.html
Data: Mar 6, 2009 (00:19)

Dezvoltarea industriei uşoare din Moldova până în 2015: din contul agenţilor economici autohtoni şi donatorilor internaţionali

Potrivit Programului de dezvoltare a industriei uşoare până în 2015, aprobat, miercuri, 4 martie de Guvern, dezvoltarea industriei uşoare va costa 97 mil. 478 mii lei, cheltuieli ce vor trebui suportate în proporţie de 95,7 % de agenţii economici autohtoni şi donatorii internaţionali. Contribuţia statului va fi de doar 4,3%.

În documentul se arată că, potrivit Strategiei de dezvoltare a industriei pe perioada până în anul 2015, industria uşoară este una dintre ramurile prioritare ale sectorului industrial şi va beneficia de susţinerea statului în procesul de dezvoltare.

Obiectivul Programului este asigurarea dezvoltării durabile a industriei uşoare, astfel încât aceasta să devină către anul 2015 una din ramurile-cheie ale economiei naţionale, atât în termeni de cotă în PIB, exporturi, producţie industrială, număr de angajaţi, cât şi în termeni de inovare a producţiei, de integrare economică internaţională şi de poziţionare pe piaţa de consum locală şi mondială.

Pentru atingerea acestui obiectiv Programul stabileşte mecanismele de susţinere a dezvoltării industriei uşoare. Printre acţiunile prioritare sunt menţionate: asigurarea industriei cu forţă de muncă, atragerea în ramură a lucrătorilor migranţi moldoveni care vor reveni  în ţară, reutilarea întreprinderilor, utilizarea pe  larg a sistemelor informaţionale, creşterea valorii adăugate, atragerea investiţiilor şi extinderea cooperării cu proprietarii brednurilor cunoscute (Zara, H&M, Benetton, C&A, Marks&Spencer, Next, Maxmara, Pik&Kloppenburg, Kaufhoff, Mango, Esprit, Nike etc), suportul în promovarea pe piaţă a produselor proprii, acordarea suportului pentru crearea Centrului de Competenţă  şi Marketing, stimularea producţiei proprii şi substituirea importurilor etc.

Programul va fi implementat în două etape: anii 2009-2010 şi anii 2011-2015. Perioada 2009-2010 este una pe termen scurt şi prevede implementarea acţiunilor care nu implică resurse financiare sau necesită surse minime. Activitatea se va axa pe ameliorarea situaţiei privind conlucrarea cu organele centrale de specialitate ale administraţiei publice şi cu autorităţile administraţiei publice locale. În a doua etapă vor fi întreprinde acţiuni mai importante din punct de vedere financiar, legate de reutilarea instituţiilor de învăţământ şcolar, profesional şi universitar.În rezultatul implementării Programului se preconizează obţinerea creşterii volumului producţiei cu 11-12% anual, a exportului producţiei – cu 11 – 13%, a productivităţii muncii - cu10 – 11%, a volumului investiţiilor capitale – cu  10 – 12%, a numărului de angajaţi - cu 0,8 – 1%.

De notat că în ianuarie 2009, volumul producţiei industriale în Moldova a scăzut cu 25%. În special, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte s–a redus cu 16,9%, a încălţămintei cu 40,2%, a textilelor – cu 9,7%.