Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.03.2009

ADEPT: Sumar al ediţiei Curierului electoral din 5 martie 2009

 CEC a acreditat 36 de observatori din partea OSCE

  • 36 de observatori din partea Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/BIDDO) au fost acreditaţi astăzi de Comisia Electorală Centrală în vederea monitorizării alegerilor parlamentare.

AMN, PL şi PLDM avertizate de CEC

  • Comisia Electorală Centrală a avertizat vineri Alianţa "Moldova Noastră", Partidul Liberal şi Partidul Liberal Democrat pentru faptul că au difuzat spoturi electorale care contravin legislaţiei.

Votare cu urna mobilă

  • Persoanele care în ziua alegerilor nu se vor putea deplasa la secţia de votare din motive de sănătate sau altele întemeiate, vor putea depune, cu începere din 22 martie curent şi pînă la 5 aprilie, ora 15.00, o cerere prin care să solicite deplasarea urnei mobile în vederea exercitării dreptului de vot.

Preşedintele Vladimir Voronin dă asigurări privind organizarea unui scrutin liber şi corect

  • Preşedintele R. Moldova Vladimir Voronin, la întrevederea avută vineri, 6 martie, cu Secretarul General al Consiliului Europei Terry Davis, a dat asigurări privind respectarea pluralismului de idei, a desfăşurării unui scrutin liber şi corect în ţara noastră.

După PLDM, şi AMN va ataca la CEDO refuzul CEC de a deschide secţii de votare suplimentare peste hotare

  • Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a respins vineri, 6 martie, recursul Alianţei „Moldova Noastră" (AMN) şi a menţinut astfel în vigoare decizia Curţii de Apel Chişinău de a nu obliga Comisia Electorală Centrală să deschidă secţii de votare suplimentare peste hotarele R. Moldova.

 

CEC a mai înregistrat patru concurenţi electorali

  • Comisia Electorală Centrală, în şedinţa de vineri, 6 martie, a mai înregistrat patru concurenţi electorali.

 Pentru utilizarea surselor nedeclarate, partidele ar putea fi excluse din cursa electorală

  • Pentru utilizarea resurselor nedeclarate, partidele politice riscă pedeapsa maximă prevăzută de Codul Electoral - excluderea din campania electorală prin hotărârea definitivă a instanţei de judecată, a declarat Iurie Ciocan, secretarul Comisiei Electorale Centrale.

Alegerile actuale reprezentă începutul schimbului de generaţii în politică

  • Aceste alegeri au o semnificaţie aparte pentru Moldova - ele reprezintă o importantă etapă în schimbarea clasei politice autohtone, consemnează începutul schimbului de generaţii în politică.

A expirat termenul de depunere a dosarelor pentru înregistrarea în cursa electorală

  • Comisia Electorală Centrală a stabilit vineri dimineaţa, 6 martie, în urma tragerii la sorţi, ordinea prealabilă de înscriere în buletinele de vot a altor trei persoane care au depus ieri documentele pentru a participa la alegerile din 5 aprilie în calitate de candidaţi independenţi. Cei trei sunt: Alexandr Lomakin, pe locul 21, urmat de Valentina Cuşnir şi Veaceslav Roşca.

Un spot televizat al PL a fost interzis

  • Consiliul Electoral de Circumscripţie din mun. Chişinău (CECC) a avertizat joi, 5 martie, Partidul Liberal (PL) pentru încălcarea legislaţiei electorale şi a obligat formaţiunea politică să înlăture spotul publicitar difuzat la TV, deoarece defavorizează Partidul Comuniştilor (PCRM). Ion Bargan, reprezentant PL la CECC, a declarat că decizia este „una ilegală" şi a anunţat că formaţiunea sa o va contesta la Comisia Electorală Centrală.

Liderul PPCD propune o reformă constituţională

  • Preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat Iurie Roşca propune un şir de modificări ale Legii Supreme pentru a duce la capăt reforma constituţională începută în 2000.

Poliţişti speriaţi de jurnalişti

  • Şase poliţişti de la Chişinău s-au prezentat joi, 5 martie, la sediul Albasat TV din Nisporeni pentru o nouă investigaţie inopinată. Intenţia le-a fost zădărnicită de faptul că la sediu erau prezenţi reprezentanţi ai 14 studiouri de televiziune din R. Moldova antrenaţi într-un seminar de exersare a unor elemente de organizare a dezbaterilor electorale.

 

  Detalii găsiţi pe pagina www.alegeri.md

cuvinte-cheie: alegeri | CEC | parlamentare

Comentarii (0)

 

Related news

Sus