Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.03.2009

NewsIn: Tiraspolul anunţă o nouă întâlnire Voronin-Smirnov pentru a doua jumătate a lunii martie

O nouă întâlnire între preşedintele moldovean Vladimir Voronin şi liderul transnistrean Igor Smirnov va avea loc în a doua jumătate a lunii martie, a declarat la Tiraspol ministrul de externe al regiunii, Vladimir Iastrebciak.

Autorităţile de la Tiraspol urmează să expedieze în viitorul apropiat Chişinăului o propunere în acest sens. Tiraspolul insistă ca întâlnirea să aibă loc în Transnistria.

Cele două întâlniri precedente dintre Voronin şi Smirnov - din aprilie şi decembrie 2008 - au avut loc în regiunea transnistreană.

Coordonarea ultimei întâlniri a durat câteva luni şi era pe cale să fie compromisă, pentru că la Chişinău se insista ca întâlnirea să aibă loc pe teritoriul controlat de autorităţile moldovene, iar Igor Smirnov a declarat că ar putea fi arestat în acest caz, pe numele lui fiind deschis un dosar penal în Republica Moldova. Chiar dacă preşedintele Voronin a declarat că aceste temeri sunt ridicole şi a dat garanţii că Smirnov nu va fi arestat, întâlnirea a avut loc doar în momentul în care preşedintele moldovean a acceptat să meargă la Tiraspol. 

La această ultimă întâlnire, din 24 decembrie 2008, Voronin şi Smirnov au convenit să se mai întâlnească o dată în luna martie. După această întâlnire ar urma să aibă loc o alta, cu participarea preşedintelui rus Dmitri Medvedev, în cadrul căreia ar urma să fie semnată o declaraţie comună privind principiile de reglementare a conflictului transnistrean. Întâlnirea ar urma să aibă loc până la 5 aprilie, dată la care în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare.

Detalii legate de acest ultim summit înainte de alegeri au fost discutate în cadrul vizitei de săptămâna trecută la Chişinău a ministrului rus de externe Serghei Lavrov. Acesta a declarat că Federaţia Rusă se pronunţă pentru ca părţile implicate în conflictul transnistrean - Chişinăul şi Tiraspolul - să găsească o soluţie prin negocieri directe ca două părţi egale.

Preşedintele Voronin a declarat ulterior într-un interviu acordat publicaţiei moscovite Kommersant că ar fi de acord să semneze o declaraţie cu Igor Smirnov privind reglementarea transnistreană după principiul integrităţii teritoriale a R.Moldova în cadrul întâlnirii trilaterale cu participarea preşedintelui Medvedev. "Rezultatul cel mai bun al întâlnirii trilaterale din martie cu Medvedev şi Smirnov ar fi ca liderul transnistrean să poată fi convins de faptul că reglementarea trebuie făcută cu menţinerea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Declaraţia respectivă ar trebui semnată nu de Voronin şi Medvedev, ci de Voronin şi Smirnov. Dar este devreme să discutăm în acest moment despre aceste lucruri, pentru că o asemenea declaraţie nu există încă nici măcar în proiect", a declarat Voronin publicaţiei ruse.

Întrebat cine ar putea apropia poziţiile diametral opuse ale Chişinăului şi Tiraspolului, preşedintele moldovean a spus că speranţa cea mai mare este, "în mod firesc", la Moscova, "chiar dacă Smirnov este imprevizibil".

Voronin a mai spus, pe de altă parte, că sunt foarte necesare consultări între toţi participanţii la procesul de negocieri în formatul 5+2 (Chişinăul şi Tiraspolul, Rusia, Ucraina, OSCE, SUA şi UE). Iar preşedintele moldovean susţine că viitoarele discuţii Medvedev-Voronin-Smirnov le vede exact ca pe nişte consultări pe marginea paşilor ce ar urma să fie întreprinşi pentru a restabili procesul de negocieri. "Va fi o întâlnire cu caracter consultativ", a declarat Voronin în interviul pentru Kommersant.

Tiraspolul subliniază însă că prin trilaterala în format Voronin-Smirnov.Medvedev va fi marcată împlinirea a trei ani de când formatul internaţional 5+2, cu participarea Ucrainei, OSCE, UE şi SUA, nu funcţionează.

Occidentul a criticat în repetate rânduri negocierile directe dintre Moscova, Chişinău şi Tiraspol pe marginea reglementării transnistrene, calificând acest format drept unul netransprent. Atât autorităţile moldovene, cât şi cele ruse susţin însă că aşa-numitul format 2+1 este unul "de consultări" şi nu "de negocieri".

Recent, cu ocazia vizitei la Moscova a ministrului român de externe, Cristian Diaconescu, omologul său rus, Serghei Lavrov, a infirmat că Rusia doreşte schimbarea formatului multilateral de negociere pentru reglementarea conflictului îngheţat din Transnistria, dar a subliniat că are dreptul de a discuta la nivel bilateral cu cele două părţi implicate în diferend. El a explicat că, aşa cum UE nu este bănuită că vrea să modifice formatul de negociere "5 plus 2" când reprezentanţii ei merg la Chişinău, la fel şi Moscova poate discuta bilateral cu Republica Moldova pe tema Transnistria. El a dat acest răspuns la o întrebare referitoare la vizita sa recentă de la Chişinău.

"Problema (reglementării transnistrene - n.r.) poate fi rezolvată numai printr-un acord între Chişinău şi Tiraspol. În ceea ce priveşte actorii internaţionali adiţionali - aceştia sunt chemaţi să încurajeze părţile spre cooperare şi găsirea unei soluţii", a declarat Serghei Lavrov. El şi-a justificat vizita la Chişinău - care a intervenit în plină campanie electrorală - subliniind că Rusia nu doreşte perturbarea formatului "5 plus 2".

"Ca partener principal în formatul '5 plus 2', Rusia foloseşte orice posibilităţi bilaterale pentru pregătirea terenului pentru negocierile în acest format. Nu urmărim să impunem un nou format, '2 plus 1', aşa cum nimeni nu ar bănui acest lucru despre UE, când Kalman Mizsei (repezentantul special al UE pentru Republica Moldova) vizitează Chişinăul", a asigurat şeful diplomaţiei ruse.

"Eforturile noastre sunt îndreptate spre reluarea dialogului  în formatul '5 plus2' şi sperăm că fiecare actor va folosi orice posibilitate în acest scop, fără alte interese geoplitice", a mai spus oficialul rus.

Sursa: NewsIn

Lina Grâu

 

cuvinte-cheie: Voronin | Smirnov

Comentarii (0)

 

Related news

Sus