Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.03.2009

Japonia va examina posibilitatea de finanţare în 2009 a mai multor proiecte în Moldova

Pentru anul 2009, Guvernul Japoniei va examina posibilitatea de finanţare a mai multor proiecte din diverse domenii, precum ar fi - îmbunătăţirea sistemului de aprovizionare cu apă potabilă în regiunile de nord ale ţării, reconstrucţia şi reparaţia drumurilor, ameliorarea sistemului de irigare, precum si creşterea productivităţii înterpinderilor moldoveneşti, renovării teatrului "Eugen Ionescu" din capitală.

Acest fapt a fost menţoinat, miercuri, 4 martie, în cadrul întrevederii viceministrului Economiei şi Comerţului Tudor Copaci cu delegţia reprezentanţilor guvernului japonez, condusa de catre Nobukatsu Kanehara, vice- directorul Biroului pentru afaceri europene al Guvernului Japoniei.

Tudor Copaci şi-a exprimat recunoştinţa pentru ajutorul financiar şi de lungă durată acordat de către guvernul Japoniei Republicii Moldova. Reprezentanţii japonezi declarînd în acest sens că aleg să ofere asistenţă doar ţărilor cu un potenţial de dezvoltare economică bine pronunţat, considerînd fondurile acordate ţării noastre de pină acum o investiţie de succes pentru viitor.

Începând cu anul 2005, Ministerul Economiei şi Comerţului realizează cu succes proiectul pentru promovarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), destinat facilitării procurării de către IMM-uri a unui vast sortiment de echipament de producere, care este finanţat de către Guvernul Japoniei. Bugetul proiectului constituie $11,8 mil.

În urma valorificării respectivului grant, 95 de agenţi economici din Republica Moldova au procurat echipament tehnic necesar dezvoltării afacerilor în zonele rurale în valoare totala de $11,81 mil.

Guvernul japonez a acordat granturi Republicii Moldova şi în alte sectoare, precum ar fi Programul 2KR pentru asistenţa tehnica pentru fermierii nepriveligiaţi în valoare de $17,02 mln., Grantul cultural oferit în scopul furnizării echipamentului audio-vizual şi expoziţional centrelor culturale autohtone în valoare de $516 mii., etc.

Guvernul Japoniei a început să acorde asistenţă Republicii Moldova în anul 1994, fiind înregistrat pănă în prezent un volum total de asistenta în valoare de $105,6 mln.

cuvinte-cheie: MEC | Japonia

Comentarii (0)

 

Related news

Sus