Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-03-04/fmi-a-identificat-moldova-ca-fiind-vulnerabila-la-criza-economica-de-r-nd-cu-statele-sudafricane-8889.html
Data: Mar 4, 2009 (10:53)

FMI a identificat Moldova ca fiind vulnerabilă la criza economică, de rând cu statele sud-africane

FMI a publicat un studiu conform căruia cel puţin 25 miliarde vor trebui acordate, ca împrumuturi de urgenţă, pentru 22 de ţări sărace, cele mai afectate de criză. Totodată, FMI a identificat 26 de ţări cu un nivel înal de vulnerabilitate la criză, dar pentru care nu va fi necesară o asistenţă financiară urgentă. Printre acestea se numără: Zambia, Vietnam, Angola, Ghana, Burundi, Haiti, Honduras, Liberia, Nigeria, Mongolia, Moldova, Papua Noua  Guineae, Sudan, Albania şi Kîrgîzstan.

Conform studiului "Consecinţele crizei financiare mondiale pentru ţările sărace" (The Implications of the
Global Financial Crisis for Low-Income Countries)
, ţările sărace vor avea, în 2009, o creştere de 4%, cum peste 2 puncte procentuale mai puţin decât se aştepta anul trecut. În studiu se arată că ţările sărace s-au dovedit a fi mai vulnerabile la criza financiară globală decât de prognoza, deoarece ele sunt s-au integrat într-o măsură mai mare în procesele economice mondiale. Pentru aceste ţări, criza s-a manifestat prin scăderea volumului comerţului, precum şi prin reducerea investiţilor străine şi a remitenţelor.

"După ce ţările dezvoltate şi cele emergente au fost lovite, un al treilea val al crizei se îndreaptă către ţările sarace şi cele mai vulnerabile", a declarat Strauss-Kahn, anunţând că FMI se pregăteste aloce adiţional cel puţin 25 miliarde de dolari.

Strauss-Kahn a solicitat sprijinul comunităţii internaţionale pentru a preveni efectele, potenţial devastatoare, pe care le-ar putea avea criza în ţările sărace.

"Acesta ar putea perclita creşterea economică, nivelul de sărăcie şi realitatea politică, stabilizate în ultima decadă, în foarte multe ţări sărace. Solicit donatorilor să accepte provocarea şi să ne acorde finanţele necesare pentru a putea conserva ceea ce s-a câştigat în aceste ţări şi pentru a preveni o criză umanitară", a spus Strauss-Kahn, scopul lui declarat fiind de a dubla capacitatea de împrumut a FMI până la 500 miliarde de dolari.

Dacă creşterea globală şi condiţiile financiare se vor deteriora, numărul ţărilor vulnerabile s-ar putea dubla, iar sumele necesare pentru sprijin ar putea creşte până la 140 de miliarde de dolari, a anunţat FMI.