Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.03.2009

ECO: Transelectrica: linia de 400 kV Suceava-Bălţi ar putea fi gata în 2012

Linia de interconexiune dintre România şi Republica Moldova, Suceava-Bălţi 400kV, ar putea fi gata în 2012 şi va costa sub 20 milioane euro, a declarat luni, 2 martie, directorul diviziei de dezvoltare afaceri din cadrul transportatorului naţional de electricitate din România, Transelectrica, Răzvan Purdilă.

România va finanţa şi lucrările de pe teritoriul Republicii Moldova?

„Abia am semnat un contract cu firma CESI, din Italia, şi institutul ISPE, din Bucureşti. La începutul lui 2010 sperăm să finalizăm studiul de fezabilitate al proiectului. În principiu, în doi ani, ar putea fi gata, undeva la sfârşitul lui 2012, dacă exproprierile (de teren pe unde va trece linia Suceava - Bălţi) se fac în timp scurt. Linia de interconexiune dintre Suceava şi Bălti (Republica Moldova) nu va costa mai mult de 20 milioane euro", a mai menţionat Răzvan Purdilă, în cadrul unei conferinţe de presa.

De altfel, presa românească anunţă că România va finanţa şi lucrările de pe teritoriul Republicii Moldova, „pentru că altfel proiectul nu s-ar face, întrucât cei din Republica Moldova nu dispun de banii necesari, a anunţat încă în decembrie 2008 fostul director general al Transelectrica, Stelian Pal, la inaugurarea Liniei Electrice de Interconexiune de 400 kV Arad-Nadab-Bekescsaba (România-Ungaria), investiţie ce s-a ridicat la circa 25,7 milioane euro".

Autorităţile moldovene spun că proiectul va fi finalizat de toate părţile implicate

În acelaşi timp, autorităţile moldovene susţin că proiectul va fi realizat în comun şi la el va contribui şi Republica Moldova. „A fost creat un consorţiu compus din întreprinderile Moldelectrica (Moldova), Transelectrica (România) şi TERA (Italia) care se va ocupa de realizarea acestui proiect, la care va contribui şi Moldova. Cât despre valoarea lui, se va şti mai precis abia după finalizarea studiului de fezabilitate", ne-a declarat Valentin Lisnic, şeful Direcţiei electroenergetică din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului. Anterior, autorităţile de la Chişinău au anunţat că la finanţarea proiectului ar putea contribui şi organismele financiare internaţionale.

Proiect vechi de cinci ani

Proiecte de construcţie a unei asemenea linii au fost lansate încă în anii 1992-1993, dar aşa şi nu s-a ajuns nici măcar la semnarea unor acorduri moldo-române în acest sens. Abia la 26 aprilie 2004, adică cinci ani în urmă, Compania Naţională de Transport a Energiei Electrice din România - Transelectrica - şi Întreprinderea de stat Moldelectrica au semnat, la Bucureşti, Memorandumul de Înţelegere pentru realizarea proiectului LEA Suceava - Bălţi 400 kV.

Tot atunci s-a anunţat că valoarea estimativă a investiţiei pentru partea romană se ridica la 25 milioane de euro, pentru o porţiune de linie aeriană de înaltă tensiune de 95 de km. Bani pentru restul 50 de km, ce vor trece pe teritoriul Republicii Moldova, urma să-i găsească Moldelectrica. Numai costul construcţiei acestei porţiuni era evaluat la 7 milioane USD, dar mai sunt şi alte cheltuieli.

Iacob Timciuc, în acea perioada ministru al Energeticii, a declarat că proiectul de construcţie şi de conectare a acestei linii la substaţia Bălţi este evaluat la 20-23 mil. USD, bani ce urmează a fi obţinuţi de ÎS Moldelectrica de la diferite bănci şi organizaţii internaţionale. Conform proiectului iniţial, prin noua linie urma să fie exportată energie electrică de la o Centrală electrică pe care era gata să o construiască la Bălţi o subsidiară a companiei germane RWE. Centrala urma să aibă o capacitate de 300 MW, dintre care 100 MW pentru a asigura necesarul de energie în această zonă a Republicii Moldova, iar restul destinat exportului.

Proiectul de construcţie a centralei electrice la Bălţi a eşuat însă, iar acum linia Suceava - Bălţi 400 kV este o componentă a proiectului de integrare a sistemelor energetice din Moldova şi Ucraina cu cel al statelor din Uniunea Europeană în cadrul UCTE.

În prezent, sistemele energetice ale României şi ale Republicii Moldova sunt interconectate doar prin trei linii de 110 KV, care au o capacitate redusă şi prin care lunar se exportă 20-25 milioane de kilowaţi de energie electrică produsă la Centrala de la Cuciurgan. Totodată, în România este exportată energie electrică produsă la Cuciurgan şi prin linia de înaltă tensiune 400 kV.

Mai adăugăm că la finele anului trecut a fost anunţat proiectul de construcţie a unei centrale electrice la Ungheni, care ar urma să fie interconectată prin intermediul unei linii electrice de 330 kV cu sistemul energetic al României. Pe site-ul companiei Transelectrica, se menţionează că şi acest proiect ar urma să fie realizat.

 Sursa: ECO

cuvinte-cheie: Suceava-Bălţi

Comentarii (0)

 

Sus