Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.03.2009

NewsIn: Euroregiunea Dunarea de Jos asteapta avizul UE pentru punctul de trecere Isaccea-Orlovka

 Realizarea punctului de trecere a Dunarii cu bacul Isaccea-Orlovka (Romania-Ucraina) a primit acordul ministerelor de externe din regiune si asteapta, pentru a putea fi infiintat, avizul Uniunii Europene, transmite corespondentul NewsIn.

"Acolo e o problema mai dificila. Orice punct de trecere nou-infiintat trebuie sa primeasca avizul Uniunii Europene. Exista acordul ministerelor afacerilor externe din cele trei tari (Romania, Ucraina si Republica Moldova, n.r.). Acordul ministerelor de externe din cele trei tari este trimis la Comisia Uniunii Europene si asteptam avizarea", a declarat, marti, corespondentului NewsIn, presedintele Consiliului Judetean Galati, Eugen Chebac.

 Conectarea orasului romanesc Isaccea de cel ucrainean Orlovka - riverane Dunarii - printr-o linie de trecere cu bacul este un deziderat mai vechi al autoritatilor locale din regiune, reunite acum in Asociatia de Cooperare Transfrontaliera "Euroregiunea Dunarea de Jos", entitate aflata pe punctul de a obtine personalitate juridica. Din asociatie fac parte judetele Galati, Braila si Tulcea din Romania, raioanele Cahul si Cantemir din Republica Moldova, precum si regiunea Odessa din Ucraina.

 Europa ar putea raspunde demersurilor comune de avizare ca punct de trecere a zonei Isaccea-Orlovka, cel mai probabil, dupa alegerile europarlamentare din 7 iunie, potrivit lui Eugen Chebac. "Nu avem inca o reactie si probabil ca va mai dura pana dupa alegerile europarlamentare", a spus presedintele CJ Galati.

 Intre timp, in tara au existat unele discutii la nivel ministerial referitoare la punctul de trecere Isaccea-Orlovka. "S-a discutat si la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor, cel putin in Romania, vizavi de punctele de trecere, pentru ca acolo unde infiintezi un nou punct de trecere trebuie sa ai si punct vamal si punct de Politie de Frontiera pentru traficul marfurilor si al persoanelor", a explicat Eugen Chebac. Ideea a fost sustinuta si de fostul premier Calin Popescu Tariceanu. "Un element foarte important in aceasta zona ar fi construirea unui punct de trecere, de transport intre cele doua maluri ale Dunarii, in asa fel incat sa permitem transportul fluxurilor economice din Ucraina catre Constanta. (...) Sa facem un terminal de transport RO-RO cu Ucraina si, in acelasi timp, un punct de trecere a frontierei", declara Tariceanu, pe 6 noiembrie 2008, intr-o vizita electorala in orasul tulcean Isaccea.

 Fara a putea estima volumul investitional pentru infiintarea punctului de trecere cu bacul Isaccea-Orlovka, presedintele CJ Galati a precizat ca fondurile necesare vor fi asigurate de UE prin programul "Securizarea granitelor".

 Programul Operational comun Romania-Moldova-Ucraina 2007-2013 are o valoare totala de 127 milioane de euro, din care 43 de milioane reprezinta prima tragere pentru intervalul 2009-2010. Prin acest program, "Euroregiunea Dunarea de Jos" poate accesa granturi cuprinse intre 100.000 si 4 milioane de euro. "Vom merge intai pe un proiect pentru intarirea capacitatii administrative in judetele si raioanele componente Euroregiunii, dupa care vom merge pe proiecte comune vizand infrastructura. Ma refer aici la infrastructura rutiera, printr-o legatura mai facila intre Ucraina, Moldova, Romania si iesire in culoarele europene", a declarat presedintele CJ Galati, Eugen Chebac.

 Inainte de a deveni aplicant direct pentru fondurile europene, Asociatia de Cooperare Transfrontaliera "Euroregiunea Dunarea de Jos" trebuie sa obtina personalitate juridica, dosarul fiind pe rolul Judecatoriei Galati si avand un termen scurt de solutionare. Dupa emiterea hotararii judecatoresti, asociatia va organiza o Adunare Generala la Odessa in prima decada a lunii aprilie, cand vor fi stabilite structura si personalul organizatiei, precum si contributia baneasca a fiecarei parti pentru functionarea aparatului tehnic.

Euroregiunea Dunarea de Jos a fost infiintata pe 14 august 1998, insa nu a reusit sa atraga fonduri europene directe. Nemultumiti, membrii sai au hotarat transformarea acesteia in asociatie cu personalitate juridica romana. Acordul privind infiintarea Asociatiei de Cooperare Transfrontaliera „Euroregiunea Dunarea de Jos" a fost semnat pe 15 iulie 2008 la Odessa si ratificat ulterior de fiecare parte: Consiliul Judetean Galati, Consiliul Judetean Tulcea si Consiliul Judetean Braila din Romania, Consiliul Raional Cahul si Consiliul Raional Cantemir din Republica Moldova, precum si Consiliul Regional Odessa, Administratia Regionala de Stat Odessa si Consiliul Raional Reni din Ucraina.

cuvinte-cheie: euroregiune

Comentarii (0)

 

Related news

Sus