Trimite e-mail | Printeaza
IT
02.03.2009

Operatorii de telefonie mobilă au fost atenţionaţi de ANRCETI

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a atenţionat cei patru furnizori de reţele şi servicii de telefonie mobilă asupra neadmiterii cazurilor de încălcare a legislaţiei electorale. Agenţia a făcut acest lucru la solicitarea Comisiei Electorale Centrale (CEC), parvenită în urma examinării unei sesizări privind agitaţia electorală prin intermediul telefoniei mobile.

Agenţia a adus la cunoştinţa furnizorilor adresarea CEC în care se spune că aceştia, în cazurile în care prin reţelele de telefonie mobilă se transmit, la solicitarea concurenţilor electorali, mesaje cu agitaţie electorală, urmează să se conducă de prevederile Codului electoral şi Regulamentului privind reflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 în mijloacele de informare în masă din R. Moldova. Potrivit art. 47 al Codului electoral, publicitatea electorală în reţeaua Internet şi prin telefonia mobilă este asimilată publicităţii electorale în presa scrisă. În conformitate cu pct. 27 al regulamentului susmenţionat, fiecare material al concurenţilor electorali publicat în presa scrisă va fi plasat la rubrica „Electorala 2009" şi va fi însoţit de o notă „achitat din fondul electoral" al concurentului respectiv.

În adresarea CEC se mai spune că trebuie să se ţină cont şi de prevederile art. 46 al Codului electoral, potrivit căruia concurenţii electorali participă pe bază de egalitate la campania electorală şi beneficiază de drepturi egale în folosirea mijloacelor de informare în masă, inclusiv a telefoniei mobile.

Totodată, Agenţia a cerut furnizorilor de telefonie mobilă să întreprindă măsurile ce se impun în vederea prevenirii şi contracarării cazurilor de încălcare a legislaţiei electorale şi să fie informată despre luarea acestor măsuri.

În prezent, pe piaţa de telefonie mobilă activează patru operatori: „ORANGE Moldova" SA - din octombrie 1998, „MOLDCELL" SA - din aprilie 2000, „MOLDTELECOM" SA, sub marca comercială „UNITE" - din martie 2007 şi „EVENTIS Mobile" SRL - din decembrie 2007, relatează Serviciul de presă al ANRCETI.

cuvinte-cheie: ANRCETI | CEC | alegeri | telefonie mobila

Comentarii (0)

 

Related news

Sus