Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.02.2009

Vladimir Voronin: Parteneriatul estic – CSI 2 sub controlul UE?

Preşedintele Moldovei Vladimir Voronin s-a arătat sceptic, într-un interviu acordat publicaţiei ruse „Kommersant”, faţă de Parteneriatul Estic. „Parteneriatul Estic aminteşte de CSI 2. De ce să creăm încă un CSI sub controlul UE?. Acesta seamănă cu un cerc în jurul Rusiei”, a menţionat Voronin. El a spus că în prezent Moldova îşi desfăşoară o activitatea contructivă în cadrul proiectului Balcanlor de Sud-Est şi că nu ar avea nevoie de un alt proiect. Referindu-se la finanţarea anunţată de către UE pentru proiectul Parteneriatul Estic, Voronin a spus că  “acestea sunt bomboane ce se împart în asemenea cazuri”.

În ceea ce priveşte întrevederea trilaterală Medvedev-Voronin-Smirnov, şeful statului a menţionat că această întrevedere va purta un caracter consultativ şi că în cadrul acesteai nu vor fi semnate documente importante. Potrivit lui Voronin această întrevedere trebuie să constituie un pas spre reluarea negocierilor în format 5+2. Totodată, Chişinăul ar dori să audă în cadrul întrevederii punctul de vedere al Rusiei asupra Legii cu privire la statutul special al Transnistriei, elaborat de autorităţile moldovene. „În prezent asupra acestei legi s-au pronunţat pozitiv OSCE, UE, SUA şi Ucraina. A rămas doar Rusia. Sper că în cadrul întrevederii trilaterale la Moscova vom auzi şi opinia autorităţilor ruse în acest sens”, a spus Voronin.

Solicitat să comenteze opinia, potrivit căreia, această întrevedere este necesară mai mult preşedintelui Moldovei – pentru a demonstra un progres înainte de alegeri în soluţionarea problemei transnistrene -  şi Moscovei – pentru a arăta Occidentului succesele obţinute în cadrul misiunii de pacificare, Voronin a spus că nu este de acord cu această afirmaţie. „Nu sunt de acord categoric. Noi împreună cu Serghei Lavrov am convenit că dacă nu se va reuşi pregătirea acestei întâlniri acum, atunci o vom desfăşura după alegeri. Nimeni nu forţează nimic. Pur şi simplu nu ar fi de dorit să pierdem timpul”,  a mai spus Vladimir Voronin.

cuvinte-cheie: Lavrov | Transnistria | CSI | parteneriatul estic

Comentarii (0)

 

Related news

Sus