Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.02.2009

Lavrov: Rusia agreează formatul 5+2, dar are acelaşi drept ca UE să discute bilateral cu Chişinăul

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a infirmat că Rusia doreşte schimbarea formatului multilateral de negociere pentru reglementarea conflictului îngheţat din Transnistria, dar a subliniat că are dreptul de a discuta la nivel bilateral cu cele două părţi implicate în diferend, transmite NewsIn.

Serghei Lavrov a reiterat vineri în prezenţa ministrului român Cristian Diaconescu faptul că Rusia nu doreşte schimbarea formatului de negociere pentru reglementarea transnistreană. El a explicat că, aşa cum UE nu este bănuită că vrea să modifice formatul de negociere "5 plus 2" când reprezentanţii ei merg la Chişinău, la fel şi Moscova poate discuta bilateral cu Republica Moldova pe tema Transnistria. El a dat acest răspuns la o întrebare referitoare la vizita sa de luni şi marţi la Chişinău.

"Problema (reglementării transnistrene - n.r.) poate fi rezolvată numai printr-un acord între Chişinău şi Tiraspol. În ceea ce priveşte actorii internaţionali adiţionali - aceştia sunt chemaţi să încurajeze părţile spre cooperare şi găsirea unei soluţii", a declarat Serghei Lavrov.

El şi-a justificat vizita la Chişinău - care a intervenit în plină campanie electrorală - subliniind că Rusia nu doreşte perturbarea formatului "5 plus 2".

"Ca partener principal în formatul '5 plus 2', Rusia foloseşte orice posibilităţi bilaterale pentru pregătirea terenului pentru negocierile în acest format. Nu urmărim să impunem un nou format, '2 plus 1', aşa cum nimeni nu ar bănui acest lucru despre UE, când Kalman Mizsei (repezentantul special al UE pentru Republica Moldova) vizitează Chişinăul", a asigurat şeful diplomaţiei ruse.

"Eforturile noastre sunt îndreptate spre reluarea dialogului  în formatul '5 plus2' şi sperăm că fiecare actor va folosi orice posibilitate în acest scop, fără alte interese geoplitice", a mai spus oficialul rus.

Diaconescu reiterase într-un discurs susţinut mai devreme la Academia Diplomatică din Moscova că orice soluţie pentru Transnistria poate fi realizată numai în formatul cinci plus doi şi numai prin respectarea integrităţii şi suveranităţii Republicii Moldova.

Şeful diplomaţiei ruse s-a aflat luni şi marţi la Chişinău, în prima vizită oficială în Republica Moldova a unui ministru de externe rus după aproape opt ani. Serghei Lavrov a avut întâlniri cu preşedintele Vladimir Voronin şi premierul Zinaida Greceanîi. Presa moldoveană şi cea rusă au scris că vizita a fost un clar gest de susţinere a Partidului Comuniştilor în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie, dar şi o încercare de a organiza o întâlnire trilaterală Medvedev-Voronin-Smirnov în cadrul căreia să fie semnată o declaraţie de principiu privind reglementarea transnistreană, ocolind formatul internaţional 5+2, la care mai participă Ucraina, UE, SUA şi OSCE. Comuniştii ar fi avantajaţi de o eventuală perspectivă de reglementare a conflictului transnistrean, aceasta fiind promisiunea făcută de preşedintele Vladimir Voronin atunci când a venit la putere, în urmă cu opt ani. Mesajul pe care l-a transmis Lavrov a fost că în locul formatului internaţional de discuţii ("5 plus 2") ar fi de preferat o mediere directă a Moscovei în negocierile dintre Chişinău şi Tiraspol ("2 plus 1"), care ar trebui să se desfăşoare de pe poziţii egale, dar cu respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

cuvinte-cheie: Rusia | Lavrov | Transnistria

Comentarii (0)

 

Related news

Sus