Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.02.2009

Raportul SUA privind drepturile omului 2008: autorităţile moldovene influenţează mass media şi intimidează jurnaliştii

Raportul SUA privind drepturile omului 2008: autorităţile moldovene influenţează mass media şi intimidează jurnaliştii

Guvernul Moldovei, în general, respectă drepturile omului, însă, totodată, forţele de ordine aplică forţa daţă de persoanele ţinute în detenţie şi izolatoare, iar mass media este intimidată şi influenţată de către autorităţi, se arată în Raportul de ţară al Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în 2008.
 
În raport se constată că, condiţiile de detenţie în Moldova rămân a fi dure, iar forţele de ordine au hărţuit şi intimidat opoziţia politică. Au fost înregistrate cazuri de corupţie judiciară şi în rândul poliţiei, reţineri arbitrare a persoanelor de către poliţie şi percheziţii ilegale. De asemenea, guvernul a încercat să influenţeze mass media, a intimidat jurnaliştii, a menţinut unele restricţii privind dreptul la libertatea întrunirilor şi a refuzat înregistrarea oficială a unor grupe religioase.
       
În Moldova persistă violenţa socială, precum şi discriminarea femeilor şi a copiilor, traficul de femei şi fete în scopul exploatării lor sexuale, discriminarea rromilor.  De asemenea, minorităţile religioase au întâmpinat dificultăţi la înregistrare. Au fost raportate limitarea dreptului angajaţilor şi probleme legate de munca minorilor. 

În regiunea transnistreană drepturile omului nu sunt respectate. Autorităţile impun restricţii la libera circulaţie şi impiedică  exercitarea dreptului la vot a cetăţenilor moldoveni în cadrul alegerilor din Moldova. Tortura şi arestările arbitrare persistă, iar coniţiile de detenţie rămân a fi foarte dure  în regiune. Autorităţile transnistrene continuă să hărţuiască presa şi opoziţia, limitează dreptul la libera asociere şi religie, precum şi discriminează vorbitorii de limbă română.

În raport se menţionează că din cele 3,47 milioane de persoane (inclusiv 528,6 mii din regiunea transnistreană), aproximativ 900 mii de cetăţeni, dintre care 250 mii din regiunea transnistreană, se află peste hotare. De asemenea, documentul notează că deşi Moldova este o republică parlamentară, cele trei ramuri ale puterii (parlamentul, guvernu şi justiţia) sunt foarte putermic influenţate de preşedinele Vladimir Voronin.  

 ***

2008 Country Reports on Human Rights Practices

cuvinte-cheie: SUA | drepturile omului

Comentarii (0)

 

Related news

Sus