Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.02.2009

Comisia Europeană alocă 3 mil. euro pentru desfăşurarea alegerilor corecte în Moldova

Comisia Europeană alocă 3 mil. euro pentru desfăşurarea alegerilor corecte în Moldova

În contextul alegerilor din 5 aprilie în Legislativul Republicii Moldova, Comisia Europeană a alocat finanţare în valoare de € 3 mln pentru proiectele ce vin să promoveze şi monitorizeze respectarea standardelor internaţionale în procesul electoral. Desfăşurarea alegerilor libere ş corecte este unul din angajamentele cheie ale Republicii Moldova conform Planului de Acţiuni stabilit cu Uniunea Europeană în cadrul Politicii Europene de Vecinătate. 

Benita Ferrero-Waldner, Comisarul pentru Relaţii Externe şi Politica Europeană de Vecinătate a declarat: "Mă bucură faptul că sunt activ implicată în aceste proiecte pentru că ele reprezintă o contribuţie preţioasă, menită să ajute autorităţile moldovene în desfăşurarea cu succes a alegerilor. Este un alt indicator important al interesului nostru activ pentru aprofundarea relaţiilor cu Republica Moldova. De asemenea, încurajez autorităţile moldovene să depună eforturile necesare pentru a consolida statul de drept şi pentru a implementa toate angajamentele privind respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. Aceastea sunt în special relevante pentru procesul electoral, care, cred eu, va fi desfăşurat în conformitate cu standardele internaţionale".

Comisia Europeană şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare au semnat contractul de oferire a unui grant în valoare de € 2 mln pentru implementarea proiectului „Susţinerea alegerilor în Republica Moldova" în cadrul Instrumentului pentru Stabilitate. Proiectul este menit să consolideze capacitatea instituţională şi funcţională a Comisiei Electorale Centrale, de a spori eficienţa managementului informaţional în alegeri, de a mări participarea la vot a cetăţenilor domiciliaţi în străinătate, de a îmbunătăţi transparenţa procesului electoral prin utilizarea mai bună a mass media şi, în final, de a consolida legislaţia electorală şi hotărârile judecătoreşti.

Adiţional, cu ajutorul a circa € 0,5 mln, alocate în cadrul Instrumentului European pentru Democraţie şi Drepturile Omului, mai multe organizaţii non-guvernamentale promovează participarea cetăţenilor la alegeri, încurajează dialogul între guvern şi societatea civilă, educă şi mobilizează votanţii să participe la activităţile de monitorizare a mass media şi a candidaţilor electorali şi sporesc capacitatea media de a organiza dezbateri pluraliste între candidaţii politici.

Mai mult decât atât, Programul Comun al Comisiei Europene şi Consiliului Europei „Susţinerea alegerilor libere şi corecte" , la care Comisia contribuie cu € 0, 5 mln, ajută Moldova (în rând cu alte ţări din regiunea Vecinătăţii Estice a UE) să desfăşoare alegerile în conformitate cu standardele democratice, în special prin îmbunătăţirea legislaţiei şi a practicii electorale.

cuvinte-cheie: 5 aprilie | Moldova | alegeri

Comentarii (0)

 

Related news

Sus