Trimite e-mail | Printeaza
Externe
26.02.2009

BERD a inregistrat pierderi de 602 milioane euro in 2008

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat miercuri ca a inregistrat pierderi de 602 milioane de euro in 2008, ca urmare scaderilor de pe bursele din pietele emergente, potrivit Reuters. In 2007, institutia internationala a consemnat un profit de 1,9 miliarde de euro.

Pierderile s-au datorat, "in mare parte, scaderilor detinerilor de capital ale BERD, a caror valoare s-a depreciat ca urmare a declinului burselor la nivel mondial", se arata intr-un comunicat al bancii.

Acesta este a doua pierdere suferita de BERD de la infiintarea sa in 1991, ceea ce reflecta scaderea economica din tarile emergente europene.

Cea mai mare parte a investitiilor, in valoare de 5,1 miliarde de euro, realizate anul trecut de BERD au fost realizate in Rusia (36%), in vreme ce in noile tari membre UE s-a investit 6% din aceasta suma. Investitiile in zona Balcanilor de Vest a crescut la 534 milioane de euro, in vreme ce in tarile aflate la incepul perioadei de tranzitie (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Kirghistan, Moldova, Mongolia, Tadjikistansi Uzbekistan) s-au investit 586 milioane de euro.

In anul 2008, suma investita in regiune a fost mai mica decat cele 5,6 miliarde de euro alocate in 2007. Pentru acest an, institutia va investi suma record de sapte miliarde de euro, pentru a ajuta combaterea efectelor crizei financiare globale.

Astfel, BERD estimeaza ca in acest an va investi aproximativ trei miliarde euro in sectorul financiar, in jur de 2,5 miliarde de euro in sectorul energetic si in infrastructura, iar aproximativ 1,5 miliarde de euro in sectorul corporativ.

BERD este detinuta de 61 de tari, Comisia Europeana si Banca Europeana de Investitii. BERD a fost infiintata pentru a ajuta fostele state comuniste din Europa de Est sa faca tranzitia la o economie de piata si investeste in principal in sectorul privat.

Sursa: HotNews  

cuvinte-cheie: BERD | investitii

Comentarii (0)

 

Related news

Sus