Trimite e-mail | Printeaza
Externe
25.02.2009

UE ar putea finanta Nabucco si doua interconectari de gaz ale Romaniei

Ministrii de externe ai UE au discutat, la Bruxelles, despre pachetul de proiecte al Comisiei Europene in domeniul energiei. Propunerile de finantare a gazoductului Nabucco si a conectorilor de gaz ale Romaniei cu Ungaria si Bulgaria au fost pregatite in vederea Consiliului de primavara.

Pachetul, care face parte din Planul European de Redresare Economica, adoptat de Consiliul European din decembrie 2008, a fost discutat in pregatirea Consiliului European din 19-20 martie 2009.
 
Ministrul roman de externe, Cristian Diaconescu, a salutat propunerea Comisiei Europene de a finanta proiectele europene in domeniul energiei, asa cum s-a decis la Consiliul din decembrie 2008. „Proiectele propuse de Romania raspund asteptarilor actuale in materie de securitate energetica. Acestea vor permite diversificarea surselor si a rutelor de aprovizionare a UE, precum si asigurarea unei mai bune interconectari a statelor membre, care astfel pot fi mai bine pregatite in caz de intrerupere a aprovizionarii cu gaz", a subliniat ministrul Diaconescu.    
 
Romania a prezentat un set de propuneri care sa fie finantate in cadrul Planului European de Redresare Economica, respectiv proiectul Nabucco, interconectarile de gaz cu Ungaria si Bulgaria si constituirea unor facilitati de stocare a gazului.
 
Sumele propuse de Comisia Europeana se ridica la 200 milioane de euro pentru Nabucco, 30 milioane euro pentru interconectarea de gaz cu Ungaria si 10 milioane euro pentru cea cu Bulgaria. Va fi investita o suma de 75 milioane de euro destinata proiectelor de infrastructura si echipamentelor de stocarea gazului pentru un numar de 12 state membre, inclusiv Romania.

Sursa: Euactiv.ro

cuvinte-cheie: Nabucco

Comentarii (0)

 

Related news

Sus