Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.02.2009

Opt partide politice din Moldova participă la campania „Cunoaşteţi candidatul”

Opt partide politice din Republica Moldova au acceptat să semneze acorduri de colaborare cu membrii Iniţiativei Civice pentru un Parlament Curat în cadrul campaniei „Cunoaşteţi candidatul”.

La mijlocul lunii ianuarie a.c., Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat le-a propus tuturor formaţiunilor politice din Republica Moldova să semneze contracte de colaborare în cadrul campaniei „Cunoaşteţi candidatul”. Până astăzi, Partidul Democrat, Partidul Social Democrat, Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Alianţa „Moldova Noastră”, Uniunea Centristă, Partidul Socialiştilor „Patria Rodina” şi Partidul Republican au semnat astfel de contracte cu membrii Iniţiativei.

Liderii acestor partide au posibilitatea să conteste, dacă e cazul, informaţia prezentată de Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat cu privire la candidaţii de pe listele lor care nu corespund „criteriilor de integritate”, elaborate de Iniţiativă şi coordonate cu partidele politice, aducând argumentele de rigoare în favoarea candidaţilor respectivi. Dacă formaţiunile politice vor accepta să retragă candidaţii neintegri de pe listele lor, atunci membrii Iniţiativei nu vor face publică informaţia respectivă.
Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat face apel către celelalte partide politice din Republica Moldova să semneze acorduri de colaborate cu membrii Iniţiativei. Propunerea Iniţiativei este valabilă doar până la 5 martie a.c.

Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat a fost creată de un grup de organizaţii ale societăţii civile din Republica Moldova (Asociaţia pentru Democraţie Participativă, Asociaţia Presei Independente, Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Centrul Independent de Jurnalism, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrul de Promovare a Libertăţii de Exprimare şi a Accesului la Informaţie “Acces-info” şi Fundaţia Soros-Moldova). Membrii ICPC îşi propun, în premieră pentru Republica Moldova, să monitorizeze listele candidaţilor la alegerile parlamentare din anul 2009 înregistrate de partidele politice la Comisia Electorală Centrală, încurajând cetăţenii cu drept de vot să aleagă candidaţii integri.

cuvinte-cheie: alegeri | parlament curat

Comentarii (0)

 

Related news

Sus