Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.02.2009

Igor Boţan: Cei care menţin Moldova pe linia de plutire nu pot participa la guvernare

Igor Boţan:  Cei care menţin Moldova pe linia de plutire nu pot participa la guvernare

“Nu se poate ca cei care menţin pe linia de plutire Republica Moldova să fie lipsiţi de dreptul de a influenţa configuraţia din această ţară”, susţine analistul politic Igor Boţan, menţionând, totodată, că în prezent nu mai este timp pentru a modifica legislaţia ca cetăţenii moldoveni aflaţi peste hotare să poată vota în alegerile parlamentare din 5 aprilie.

În amplul comentariu politic "Votul moldovenilor de peste hotare", Igor Boţan afirmă că asigurarea dreptului de vot al gastarbeiter-ilor moldoveni are o legitimitate mai mare decît cea conferită de prevederile legale, consfinţite în Constituţie şi în legislaţia electorală. “Marele paradox moldovenesc este că tocmai cei care menţin Republica Moldova pe linia de plutire nu pot participa la guvernarea treburilor publice prin alegerea reprezentanţilor lor în organele reprezentative ale statului”, spune Boţan.

Analistul menţionează că, atunci când guvernanţii se laudă că într-un ciclu electoral au reuşit să mărească bugetul de două ori, ei uită să menţioneze adevărata sursă a «succesului fenomenal» – remitenţele gastarbeiter-ilor, deoarece suma remitenţelor gastarbeiter-ilor a egalat bugetul de stat, reprezentând aproximativ 1/3 din PIB!

Totodată, Igor Boţan a menţionat că prezenţa la vot a cetăţenilor moldoveni aflaţi peste hotare este mică - din aproximativ o jumătate de milion la ultimele alegeri au votat aproximativ 2%.

Aceasta, deoarece, nu sunt stabilite mecanisme clare a modalităţii de exercitare a votului peste  hotare. Analistul a menţionat practica internaţională a votului peste hotare, ca votul prin corespondenţă, prin internet, prin poştă etc. Toate acestea, din diferite motive, însă nu pot fi realizate şi de cetăţenii moldoveni. Astfel, votul prin corespondenţă a moldoveneilor de peste hotare nu poate fi realizat deoarece la adoptarea Codului electoral în noiembrie 1997 accentul s-a pus pe securizarea procedurilor de tipărire şi distribuire a buletinelor de vot. “De aceea, tipărirea buletinelor de vot cu mult înaintea zilei votării şi trimiterea lor la adresa solicitanţilor votării prin poştă este o problemă mai mult decât delicată”, notează Boţan. Totodată, potrivit lui, votare prin poştă se recomandă doar statelor în care cetăţenii au încredere în poştă, or încrederea în poşta din Republica Moldova, unde au existat multiple cazuri de deschidere neautorizată a corespondenţei, este o problemă la care se adaugă cea a încrederii în poşta altor state. În sfârşit, perspectivele votării prin internet pentru moldovenii de peste hotare este foarte îndepărtată tot din cauza neîncrederii reciproce dintre guvernare şi opoziţie, susţine analistul politic.

În opinia lui Igor Boţan, problema deschiderii secţiilor de votare suplimentare peste hotarele ţării nu este problema Comisiei Electorale Centrale (CEC), ci a Guvernului.

“Dar nici Guvernul, chiar dacă ar reuşi să încheie acorduri cu autorităţile statelor unde se află un număr mare de cetăţeni moldoveni, nu mai poate face nimic în situaţia în care articolul 29(5) afirmă foarte rigid că «În cazul alegerilor parlamentare şi referendumului republican, pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova se organizează cîte o secţie de votare pentru colaboratorii acestor reprezentanţe şi membrii familiilor lor, precum şi pentru cetăţenii Republicii Moldova aflaţi în ţările respective, indiferent de numărul acestora»”, notează Igor Boţan.

Analistul explică că, pentru deschiderea secţiilor de votare în afara misiunilor diplomatice este nevoie de modificarea legislaţiei, e necesară şi modificarea bugetului CEC, deşi nu e problema în bani, ci în alocarea lor la timp, Guvernul putând utiliza resursele «Fondului de rezervă».

Potrivit lui Igor Boţan, toate aceste probleme sunt rezolvabile, însă ele necesită proceduri foarte clare şi verificabile pentru a evita conflictele ulterioare, însă pentru elaborarea lor şi coordonarea cu principalele forţe politice nu mai există destul timp.

În concluzie, Igor Boţan spune că pledoaria unor partide politice pentru asigurarea dreptului la vot pentru cetăţenii aflaţi peste hotare este absolut legitimă şi merită susţinută cu toate forţele, iar în condiţiile când deschiderea secţiilor de votare peste hotare în afara misiunilor diplomatice este practic imposibilă, este absolut justificat îndemnul către gastarbeiteri de a-şi contacta rudele şi a consulta cu ele votul din 5 aprilie.

Totodată, Igor Boţan susţine că viitorul Parlament şi Guvern va trebuie să găsească o soluţie pentru votul cetăţenilor peste hotare, iar partidele de opoziţie, indiferent dacă vor accede la guvernare sau dacă vor rămâne în starea actuală, n-ar trebui să uite de dreptul de vot al cetăţenilor moldoveni aflaţii peste hotare.

cuvinte-cheie: alegeri | CEC | sectii de vot

Comentarii (0)

 

Related news

Sus