Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
25.02.2009

Gardianul: Cetatenia româna, la oferta cu chiloti si jambiere

Romania poate ajunge cea mai mare tara din Europa, din punctul de vedere al numarului cetatenilor. E simplu, daca cetatenia romana s-ar acorda mai rapid, pe banda rulanta, am avea vreo 90 de milioane de cetateni romani cu acte in regula. Noroc ca mai sunt functionari ai statului roman cu capul pe umeri si nu dau acte, asa, pe ochi frumosi, ci doar in functie de criterii bine stabilite.

De exemplu, nu poti dobandi cetatenie romana prea usor, chiar daca pana in 1940 ai avut aceasta calitate si, fara voia ta, ai devenit cetatean sovietic. Pai, ce sa mai facem noi cu un proaspat cetatean roman de 80 de ani? Si nici tu, tinere "moldovan", nu poti primi certificatul de roman, desi ai depus actele necesare, ai stat la cozi la Ambasada Romaniei, ai dat telefoane, ai intrebat in stanga si in dreapta ce trebuie sa faci pentru a scurta birocratia. Nu este adevarat, nu trebuie sa dai spaga, asa ceva nu se mai intampla intr-o tara membra a Uniunii Europene... Noi trebuie doar sa punem la incercare rabdarea unor candidati la obtinerea cetateniei romane, vorbitori de limba romana, care au preocupari care nu sunt de interes national: studenti, profesori, doctori, scriitori, poeti...

Lucrurile se schimba daca esti, de exemplu, ministru al educatiei in regimul comunist al lui Voronin, te cheama Larisa si prin puterea data de cel de sus - Lenin - interzici distribuirea de literatura romana in Basarabia. Asa da, asta e comportament demn de un cetatean roman. Sau daca alergi prin iarba, la Berlin, sa zicem, dai cu piciorul in minge si esti de mare viitor in sportul rege. Dar nu esti atat de bun sa joci pentru MannSchaft, nationala Germaniei, ca polonezii Podolski si Klose, esti mai asa, de periferie, asa ca te multumesti si cu cetatenia romana, pe care speri sa o capeti intr-o luna. Sa zicem ca esti hocheist, nu esti maghiar, esti slovac. Dar nu esti de top, dar tu vrei sa ti se cante imnul la competitii. Nu se poate cu imnul Slovaciei? Hai sa incercam imnul Romaniei, ca e oferta la cetatenie si nici nu trebuie sa stii limba sau istoria neamului! Asa ca, dragi romani: basarabeni, "moldoveni", vlahi, ruteni, bucovineni, veti fi vorbind voi limba romana, dar daca nu va apucati de jucat fotbal, de manuit crosa de hochei, nu aveti nici o sansa sa deveniti buni romani cu acte. Vise placute!

Sursa: Gardianul

Emil Neacsu

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus