Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.02.2009

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, s-a întîlnit cu Serghei Lavrov, ministrul afacerilor externe al Federaţiei Ruse

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, s-a întîlnit cu Serghei Lavrov, ministrul afacerilor externe al Federaţiei Ruse, aflat în vizită de lucru  în ţara noastră. Vladimir Voronin  a avut o discuţie tete-a-tete cu şeful diplomaţiei ruse, după care s-a desfăşurat întrevederea în format lărgit cu participarea membrilor delegaţiilor oficiale ale Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse.

În cursul întrevederii în format lărgit a fost apreciat înalt stadiul actual al relaţiilor bilaterale, menţionîndu-se  caracterul ascendent al raporturilor moldo-ruse. A fost subliniat interesul reciproc pentru amplificarea dialogului multilateral în spiritul relaţiilor seculare de prietenie şi al parteneriatului strategic stabilite între cele două ţări şi popoare.

Serghei Lavrov a reiterat şi cu acest prilej faptul că Federaţia Rusă respectă suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova,  precum şi statutul de neutralitate a statului nostru.

În contextul  problematicii transnistrene, Serghei Lavrov a subliniat că partea rusă  va acţiona şi pe viitor în vederea  îndeplinirii înţelegerilor atinse în acest sens între Vladimir Voronin şi Dmitri Medvedev şi realizării unui progres în reglementarea definitivă a conflictului. În context,  ministrul afacerilor externe al Federaţiei Ruse a menţionat importanţa utilizării mai eficiente a formatului „5+2" în procesul de soluţionare a problemei transnistrene. Vladimir Voronin a declarat în această ordine de idei că reintegrarea ţării, cu suportul Federaţiei Ruse, va deschide noi orizonturi în dezvoltarea colaborării moldo-ruse pe multiple planuri.

Serghei Lavrov s-a mai referit la perspectivele de cooperare în domeniul comercial-economic dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Şeful diplomaţiei ruse a evidenţiat însemnătatea realizării propunerilor cu caracter economic, avansate de Republica Moldova în cadrul exercitării preşedinţiei în CSI, printre care cele vizînd colaborarea în sfera energetică şi a transporturilor, crearea unui spaţiu comercial unic, coordonarea procesului de realizare a unor proiecte investiţionale.

În mod deosebit ministrul afacerilor externe al Federaţiei Ruse a menţionat cooperarea fructuoasă dintre cele două ţări în sfera cultural-umanitară, atenţia manifestată de către autorităţile  Republicii Moldova faţă de monumentele de cultură şi istorie ruse. Cu prilejul Anului dinastiei Cantemireştilor, marcat în 2008, Serghei Lavrov i-a transmis Preşedintelui un set de materiale de arhivă legate de creaţia şi activitatea lui Dmitrie şi Antioh Cantemir.

Vladimir Voronin a exprimat gratitudine părţii ruse pentru preţiosul dar, menţionînd semnificaţia deosebită a acestei donaţii oferite Republicii Moldova în anul sărbătoririi a 650 de ani de la întemeierea Statului Moldovenesc. Preşedintele a reafirmat intenţia autorităţilor moldoveneşti de a oferi, la rîndul lor,  părţii ruse monumentul lui Dimitrie Cantemir, care urmează a fi înălţat pe teritoriul Muzeului-rezervaţie „Ţariţîno" din Moscova.

Preşedintele a reconfirmat importanţa atribuită de către conducerea Republicii Moldova intensificării dialogului multidimensional cu Federaţia Rusă, dezvoltării relaţiilor de prietenie şi colaborare moldo-ruse în interesul şi beneficiul celor două ţări şi popoare.

2009-02-24

Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus