Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.02.2009

NewsIn: Lavrov vrea statut egal pentru Transnistria în negocierile cu Chişinăul

NewsIn: Lavrov vrea statut egal pentru Transnistria în negocierile cu Chişinăul

Ministrul rus de externe a venit după opt ani în R. Moldova, în plină campanie electorală, pentru a face o donaţie de carte şi a aduce copii ale manuscriselor lui Dimitri Cantemir, dar a recomandat ca Tiraspolul să negocieze de pe poziţii egale cu Chişinăul, respectând integritatea Moldovei ca stat.

Şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov, a anunţat că în cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea a 650 de ani de la înfiinţarea statului moldovenesc i-a transmis preşedintelui Vladimir Voronin copii ale manuscriselor lui Dimitri şi Antioh Cantemir - "personalităţi marcante ale Moldovei şi Rusiei" - manuscrise păstrate în arhivele externe ale Imperiului Rus. Lavrov a mai adus la Chişinău şi un lot de carte pe teme de relaţii externe internaţionale pe care l-a donat Ministerului de Externe de la Chişinău.

Întrebat ce crede despre speculaţiile din presă potrivit cărora ar fi decis să vină la Chişinău - într-o primă vizită a unui şef al diplomaţiei de la Moscova în ultimii opt ani - pentru a acorda un sprijin electoral Partidului Comuniştilor, aflat la guvernare, Lavrov a spus că şi-a dorit ca această vizită "să fie plină de conţinut".

"Şi imediat ce am finalizat toate pregătirile pentru deschiderea Centrului de Ştiinţă şi Cultură al Rusiei la Chişinău şi am elaborat Programul de cooperare umanitară, am şi coordonat această vizită şi aici nu e loc de niciun fel de interpretări. Sunt doar relaţii bilaterale dintre două state care îşi doresc să-şi amplifice cooperarea", a spus Lavrov.

Potrivit ministrului de externe de la Moscova, Federaţia Rusă se pronunţă pentru ca părţile implicate în conflictul transnistrean - Chişinăul şi Tiraspolul - să găsească o soluţie de reglementare în baza principiilor internaţionale cu menţinerea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, dar negociind ca două părţi egale.

Lavrov a salutat reluarea activităţii grupurilor de experţi în sfera economică şi umanitară ca măsură de consolidare a încrederii de natură să ducă în final la deblocarea procesului de negocieri. "Suntem recunoscători părţii moldovene care în cadrul întâlnirilor de marţi ne-a confirmat utilitatea eforturilor depuse de Rusia pe dimensiunea transnistreană, atât în calitate de pacificator, cât şi ca mediator", a mai spus ministrul rus de externe.

"Noi avem în minte şi o întâlnire trilaterală dintre preşedintele rus Dmitri Medvedev cu Vladimir Voronin şi Igor Smirnov. Formatul internaţional de negocieri 5+2 (unde pe lângă părţile în conflict participă Rusia, Ucraina, OSCE ca mediatori, iar UE şi SUA ca observatori - n.red.) este unul general recunoscut, dar negocierile în cadrul acestui format trebuie să fie foarte bine pregătite. Este important ca la asemenea întâlniri să nu existe improvizaţii, pentru că, dacă nu sunt pregătite, aceste discuţii pot degenera într-o simplă constatare a poziţiilor care în acest moment nu corespund", a spus Lavrov.

El şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu cele două întâniri pe care le-au avut preşedintele moldovean Vladimir Voronin şi liderul de la Tiraspol Igor Smirnov. "Şi noi vrem să contribuim la trecerea discuţiilor din cadrul acestor întâlniri la abordarea principiilor în baza cărora problema poate fi soluţionată. Nu excludem o întâlnire în format trilateral, care să traseze direcţiile de activitate viitoare, inclusiv în contextul în formatul 5+2", a spus Lavrov.

Potrivit şefului diplomaţiei ruse, toţi participanţii la formatul 5+2 trebuie să-şi folosească influenţa asupra părţilor pentru a le determina să ajungă la o înţelegere, lucru pe care îl şi face Rusia, care va aştepta momentul potrivit pentru o posibilă întâlnire trilaterală Medvedev-Voronin-Smirnov.

Acest format, numit şi 2+1, în care Rusia discută direct şi exclusiv cu Chişinăul şi Tiraspolul, a fost criticat de partinerii occidentali implicaţi în reglementarea transnistreană ca fiind unul netransparent. 

Lavrov a mai spus că Rusia respectă principiul neutralităţii Republicii Moldova, conţinut inclusiv în Constituţia moldovenească, şi va insista ca şi alte ţări să o respecte pe deplin. Rusia are dislocat în regiunea transnistreană un Grup Operativ de Trupe Ruse cu aproape 1.500 de soldaţi ruşi pe care refuză să-l evacueze pe motiv că soldaţii au în sarcină paza unor depozite de muniţii şi armament rusesc învechit, care, dacă nu sunt păzite corespunzător, pot deveni o ameninţare la securitatea întregii regiuni.

Întrebat ce părere are despre iniţiativa de demilitarizare a celor două maluri ale Nistrului, Lavrov a spus că măsurile de consolidare a încrederii, la fel ca şi demilitarizarea sunt în strânsă legătură cu acordul politic. "Doar la o etapă finală, când părţile vor ajunge la un consens în ceea ce priveşte principiile de bază ale viitorului stat reunificat se va putea discuta şi despre misiunea de pacificare, despre demilitarizare sau despre formatul forţelor armate. Nu trebuie pus carul înaintea boilor", a spus Lavrov.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, s-a aflat într-o vizită de lucru de două zile la Chişinău, prima de după 2001. Lavrov a avut întâlniri cu preşedintele Vladimir Voronin şi premierul Zinaida Greceanîi şi a inaugurat Centrul de Ştiinţă şi Cultură al Federaţiei Ruse în Republica Moldova. A fost semnat, de asemenea, Programul interguvernamental privind cooperarea în domeniul umanitar.

Sursa: NewsIn

Lina Grâu

 

cuvinte-cheie: Lavrov

Comentarii (0)

 

Related news

Sus