Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.02.2009

Criza financiară continuă să lovească în economia reală şi bunăstarea populaţiei, constată experţii IDIS „Viitorul”

Într-un an electoral decisiv, economia RM se va ciocni cu presiuni majore pe piaţa forţei de muncă, pe fundalul unei stagnări a creşterii economice. Reducerea inevitabilă a influxului de remitenţe va alimenta prudenţa consumatorilor pe plan intern şi constrângeri ridicate la exporturi. Criza va afecta negativ industria ramurilor productive. Aceasta va reduce simţitor veniturile colectate de bugetul public. Criza se resimte mai ales în regiunea transnistreană, care poate parazita din nou pe seama infuziilor bugetare ruseşti: subsidiile venite direct în administraţie şi indirect prin resursele energetice gratuite.

Acestea sunt principalele concluzii ale „Monitorul Economic: analize şi prognoze trimestriale" (trimestrul 1 din 2009), prezentat azi, 24 februarie 2009, de către experţii IDIS „Viitorul". Monitorizarea efectuată de experţii IDIS relevă câteva tendinţe noi pe sectoarele economiei naţionale: agricultură, business, comerţ extern, piaţa monetară, finanţe publice, preţuri, piaţa muncii.

Politic. Anul 2008 a impus o tonalitate ridicată a disputelor ideologice pe plan intern, constată expertul politic al IDIS „Viitorul", Igor Munteanu: „Miza alegerilor din 5 aprilie 2009 fiind uriaşă, autorităţile au decis să-şi adjudece victoria, cu orice preţ, după principiul pe învingători nu-i judecă nimeni. Criza financiară influenţează climatul alegerilor, sporind nervozitatea, frica şi incertitudinile populaţiei." Munteanu susţine că există tentaţia uriaşă a guvernării de a-şi perpetua avantajul electoral prin majorări salariale, privatizări suspecte: „Aceasta aminteşte de cumpărarea voturilor, ceea ce e interzis de legislaţie. Cei mai mediatizaţi candidaţi PCRM nu au degrevat din funcţie, folosind resursele administrative după bunul lor plac." Expertul subliniază totodată că misiunea CEC este complicată atât de segmentarea partinică internă, cât şi de capacitatea sa redusă de stăvilire a ilegalităţilor comise în campanie. Rapoartele Coaliţiei 2009 atestă grave infracţiuni la capitolul mediatizare nepermisă şi publicitate ascunsă. Scrutinul va fi organizat în 2009 fără participarea populaţiei transnistrene, „ostatica regimului transnistrean şi victima tuturor formulelor eşuate de reglementare politică".

Referitor la dialogul cu UE, Igor Munteanu îl califică ca fiind unul „rezervat, mai ales sub aspectul avertizărilor repetate pe care UE le-a adresat autorităţilor de la Chişinău privind statutul libertăţii de expresie, justiţiei controlate de putere şi abuzurilor proferate contra partidelor de opoziţie în ajunul scrutinului." Deşi autorităţile au adoptat un discurs pro UE, „să se joace de-a echilibristica obişnuită între Moscova şi Occident", mai precizează Munteanu.
Agricultură. Anul 2008 a culminat pentru agricultori cu randamente şi producţii globale relativ înalte pentru RM şi cu reduceri drastice a producţiei în sectorul animalier, subliniază expertul economic IDIS Viorel Chivriga: „În ciuda creşterii producţiei agricole cu peste o treime în 2008 faţă de 2007, agricultorii abia au recuperat poziţiile pierdute în anul 2007, iar creşterea faţă de 2006 este una neesenţială."

Pentru prima dată în istoria RM, în 2008 importurile produselor agroalimentare au fost mai mari decât exporturile. „Motivele acestor involuţii pe plan comercial se regăsesc în contextul prăbuşirii preţurilor pe piaţa internă la principalele produse agricole - cereale, oleaginoase, fructe şi struguri. Măsurile stângace şi incoerente ale autorităţilor  centrale nu au putut stopa acest declin." Principalele riscuri pentru agricultură în anul 2009 vor fi: diminuarea producţiilor globale în sectorul vegetal, menţinerea stagnării în sectorul animalier, promovarea unor politici agricole populiste, care nu răspund crizei generale din sector.

Business. Conform estimărilor expertului IDIS Victor Parlicov, în 2008 industria a înregistrat o creştere de maxim 2,5%, ceea ce este sub nivelul anului 2005. Pentru anul 2009, Parlicov anticipează o scădere industrială majoră de apr. 10%. Expertul IDIS este de părere că în 2009 am putea fi martorii unei scăderi de până la 20% în sectorului construcţiilor: „Constatăm că banii gastarbeiterilor s-au retras în acest moment de pe piaţa apartamentelor, ceea ce, raportat la deficitul de lichidităţi în economie, a dus la stagnarea în sectorul de construcţie a locuinţelor."  Victor Parlicov prognozează o scădere a investiţiilor cu peste 10% în RM în 2009: „Ultimele ţări în care investiţiile vin sunt de obicei primele din care investiţiile pleacă", susţine expertul.

Comerţ extern. Soldul negativ al balanţei comerciale se cifrează în 2008 la 3,3 miliarde USD, constată expertul IDIS Viorel Chivriga. Pentru 2009, în varianta cea mai optimistă, expertul economic anticipează o creştere a exporturilor cu 10% şi a importurilor cu 20%: „O influenţă nefastă vor avea supraaprecierea leului moldovenesc şi deprecierea valutelor naţionale ale principalilor parteneri comerciali ai RM, precum şi barierele netarifare ca instrumente de protecţie a pieţelor interne."
Piaţa monetară. Expertul financiar al IDIS „Viitorul" Sergiu Gaibu consideră că masa monetară a RM va avea o tendinţă de stagnare pe parcursul anului 2009. Gaibu prognozează o depreciere cu 10% a monedei naţionale faţă de principalele valute de referinţă. Conform estimărilor expertului financiar, în 2009 remitenţele se vor reduce până la 1,4 miliarde USD: „Gasterbeiterii au protejat Moldova de criza financiară şi economică mondială. Remitenţele finanţează cursul valutar şi menţinerea nivelului de trai. Reducerea volumului acestora va duce la scăderea consumului, ceea ce va afecta serios bugetul de stat."

Finanţe publice. Pentru 2009, expertul IDIS Veaceslav Ioniţă anticipează o creştere a veniturilor bugetare de doar 6,1%. În aceste condiţii, bugetul de stat riscă să nu fie executat cu cel puţin 10%, consideră Veaceslav Ioniţă: „Deja în primăvară, Guvernul nu-şi va putea onora obligaţiile de plată a salariilor la bugetari. Intenţia de majorare a salariului înainte de electorală va crea o situaţie tensionată la sfârşitul anului. Deoarece această decizie este luată de autorităţile centrale, iar plata salariilor este efectuată de autorităţile locale, de mai mulţi ani are loc un fenomen dubios, când majorarea de salarii nu are acoperire financiară."
Pe fundalul scăderii remitenţelor, va scădea dramatic consumul, ceea ce poate provoca ratări de 1,2 miliarde lei în bugetul de stat: „Factorul de bază al crizei este reducerea consumului populaţiei, care afectează bugetul direct în proporţie de 90%.

Fără a declara anul 2008 an de criză, Guvernul a întreprins acţiunile anticriză din 1998: privatizarea în masă a proprietăţilor publice.", constată expertul. În asemenea condiţii, potrivit IDIS „Viitorul", se întrevăd trei soluţii posibile: 
- accelerarea procesului de privatizare, care ar permite compensarea veniturilor ratate în mărime de circa un miliard de lei; 
- deprecierea valutei naţionale, ceea ce ar permite cel puţin nominal executarea, sau chiar supra-executarea bugetului;
- reducerea tuturor cheltuielilor investiţionale, pentru a putea onora obligaţiile de plată a salariilor.

Preţuri. Datorită conjuncturii externe, pentru 2009 este posibilă o rată a inflaţiei la nivel de 10%, anticipează expertul IDIS Marcel Chistruga: „Inflaţia ridicată este un impozit foarte sensibil asupra săracilor şi împiedică creşterea economică. Însă, în proporţie de 60%, ea depinde de importuri, respectiv instrumentele autorităţii monetare au un impact redus de stopare a ei." Pentru 2009, Chistruga prognozează o temperare a ritmurilor de creştere a preţurilor la bunurile durabile, medicamente, gaze şi petrol  şi o creştere a preţurilor la produsele agroalimentare şi de primă necesitate.

Piaţa muncii. Consecinţele crizei în Moldova se vor resimţi cu o întârziere de 5-6 luni. Pe piaţa muncii deja sunt înregistrate tensiuni, iar specialiştii calificaţi acceptă salarizarea redusă pentru munca lor. Fără schimbarea paradigmei de dezvoltare economică, va fi imposibilă asimilarea celor 100-150 de mii de gastarbeiteri reîntorşi în ţară, estimează expertul IDIS Tatiana Lariuşin.

Economia regiunii transnistrene. În 2008, conjunctura negativă a economiei externe a influenţat dramatic practic toate ramurile industriei regiunii transnistene. Astfel,  volumelor producţiei a scăzut cu aproximativ 30%, comparativ cu anul 2007. Datoria externă netă a regiunii secesioniste a crescut în prima jumătate a anului 2008 cu încă 400 de milioane de dolari, constituind 2043,3 milioane de dolari, preponderent din contul majorării datoriilor faţă de Gazprom.

Economia mondială. Economia mondială a intrat într-o eră a volatilităţii, fiind extrem de dificil de apreciat evoluţia acesteia chiar şi pe termen scurt. Criza mondială în 2009 se va accentua şi se va resimţi pe plan global în sectorul imobiliar, servicii, industrie, comerţ.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus