Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-02-23/slumdog-millionaire-oscar-pentru-cel-mai-bun-film-8737.html
Data: Feb 23, 2009 (20:00)

"Slumdog Millionaire" - Oscar pentru cel mai bun film

"Slumdog Millionaire", de Danny Boyle, a fost recompensat cu premiul Oscar pentru cel mai bun film, la cea de-a 81-a ediţie a premiilor Academiei americane de film, care au fost decernate duminică, la Kodak Theatre din Los Angeles, informează HBO.

Filmul "Slumdog Millionaire", considerat marele favorit în sezonul care a precedat premiile Oscar, după ce a câştigat toate distincţiile importante, printre care se numără Globul de Aur, prezintă o poveste de dragoste, având ca fundal o Indie cantonată între Evul Mediu şi secolul XXI.

Un tânăr crescut în mahalalele Mumbaiului participă la o versiune locală a emisiunii "Vrei să fii milionar?" şi, spre surpriza generală, câştigă acest concurs.

La aceeaşi categorie au mai fost nominalizate filmele "Strania poveste a lui Benjamin Button", "Frost/Nixon", "The Reader" şi "Milk".

Anul trecut, premiul Oscar pentru cel mai bun film a revenit producţiei "Nu există ţară pentru bătrâni", în regia lui Joel şi Ethan Coen.
Kate Winslet a obţinut Oscarul pentru cel mai bun rol principal feminin, pentru partitura din "The Reader", la cea de-a 81-a ediţie a premiilor Academiei americane de film, care a avut loc duminică seară, la Los Angeles.

Kate Winslet, în vârstă de 33 de ani, a fost premiată pentru rolul din "The Reader", cel al Hannei Schmitz, o nemţoaică suspectată de crime de război în cel de-Al Doilea Război Mondial. Kate Winslet a mai fost nominalizată de alte cinci ori la premiile Oscar, însă aceasta este prima sa victorie.
La aceeaşi categorie au mai fost nominalizate Angelina Jolie ("Changeling"), Melissa Leo ("Frozen River"), Anne Hathaway ("Rachel Getting Married") şi Meryl Streep ("Doubt").

Anul trecut, premiul Oscar pentru cel mai bun rol principal feminin i-a revenit lui Marion Cotillard, pentru "La vie en rose".
Sean Penn a obţinut Oscarul pentru cel mai bun rol principal masculin, pentru partitura din "Milk", la cea de-a 81-a ediţie a premiilor Academiei americane de film.

Actorul şi regizorul Sean Penn, în vârstă de 48 de ani, a fost premiat pentru rolul lui Harvey Milk, activistul pentru drepturile comunităţii gay din San Francisco, în filmul "Milk".
Sean Penn a mai câştigat un premiu Oscar în 2004, pentru rolul din "Mystic River".

La aceeaşi categorie au mai concurat Frank Langella ("Frost/Nixon"), Mickey Rourke ("The Wrestler"), Brad Pitt ("Strania poveste a lui Benjamin Button") şi Richard Jenkins ("The Visitor").

Anul trecut, premiul Oscar pentru cel mai bun rol principal masculin a revenit actorului Daniel Day-Lewis, pentru "Va curge sânge/ There will be blood".
Danny Boyle a fost desemnat cel mai bun regizor, pentru filmul "Slumdog Millionaire", la cea de-a 81-a ediţie a premiilor Oscar.

Danny Boyle a primit premiul Oscar pentru regia filmului "Slumdog Millionaire". Britanicul în vârstă de 52 de ani are în spate o filmografie eclectică, adesea marcată de umor negru: "Trainspotting - Din viaţă scapă cine poate", "Plaja", "După 28 de zile".
Slumdog Millionaire" este un film ce prezintă povestea unui tânăr indian care devine, în mod surprinzător, câştigător al unei emisiuni-concurs de televiziune.

La aceeaşi categorie au mai fost nominalizaţi Stephen Daldry ("The Reader"), Gus Van Sant ("Milk"), Ron Howard ("Frost/Nixon") şi David Fincher ("Strania poveste a lui Benjamin Button").

Anul trecut, premiul pentru regie a revenit fraţilor Joel şi Ethan Coen, pentru "Nu există ţară pentru bătrâni".

Lungmetrajul japonez "Departures", de Yojiro Takita, a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, la cea de-a 81-a ediţie a premiilor Academiei americane de film.

Filmul "Departures" a concurat cu "Vals cu Bashir" (Israel), de Ari Folman, "În clasă" (Franţa), de Laurent Cantet, "The Baader Meinhof Complex" (Germania), de Uli Edel, şi "Revanche" (Austria), de Gotz Spielmann.

Filmul "Departures", al regizorului japonez Yojiro Takita, a câştigat marele premiu la Festivalul internaţional de film de la Montreal. El prezintă povestea unui bărbat şomer, Daigo, fost violoncelist, care, acceptând o slujbă în domeniul pregătirii cadavrelor pentru incinerare, descoperă că are talentul necesar pentru practicarea acestui ritual complicat.

Un mare succes în Japonia, cu 2,7 milioane de bilete vândute, "Okuribito", în versiunea originală, a fost turnat de Yojiro Takita, care, pentru a realiza acest film a asistat la numeroase ceremonii funerare.

În 2008, premiul Oscar pentru cel mai bun film străin a revenit unei drame despre Holocaust, "Falsificatorii de bani/ The Counterfeiter.

 

Lista completă a câştigătorilor premiilor Oscar 2009:

Cel mai bun film:

"Slumdog Millionaire" (regia Danny Boyle)

Cea mai bună regie:


Danny Boyle - "Slumdog Millionaire"

Cel mai bun actor în rol principal:

Sean Penn - "Milk"

Cea mai bună actriţă în rol principal:


Kate Winslet - "The Reader"

Cel mai bun actor în rol secundar:

Heath Ledger - "Cavalerul Negru/ Dark Knight"

Cea mai bună actriţă în rol secundar:

Penelope Cruz - "Vicky Cristina Barcelona"

Cel mai bun lungmetraj animat:


"Wall-E", regia Andrew Stanton

Cea mai bună regie artistică:

"The Curious Case of Benjamin Button" (Donald Graham Burt, Victor J. Zolfo)

Cea mai bună imagine:

"Slumdog Millionaire" (Anthony Dod Mantle)

Cele mai bune costume:

"The Duchess" (Michael O'Connor)

Cel mai bun documentar:

"Man on Wire" (James Marsh, Simon Chinn)

Cel mai bun scurtmetraj documentar:


"Smile Pinki" (regia Megan Mylan)

Cel mai bun montaj:

"Slumdog Millionaire" (Chris Dickens)

Cel mai bun film străin:


"Departures" (regia Yojiro Takita, Japonia)

Cel mai bun machiaj:


"The Curious Case of Benjamin Button" (Greg Cannom)

Cea mai bună coloană sonoră:

"Slumdog Millionaire" (A. R. Rahman)

Cea mai bună temă muzicală:

"Jai Ho" ("Slumdog Millionaire")

Cel mai bun scurtmetraj animat:


"La maison en petits cubs" - regia Kunio Kato

Cel mai bun scurtmetraj:


"Spielzeugland" - regia Jochen Alexander Freydank

Cel mai bun montaj de sunet:


"Cavalerul Negru/ The Dark Knight" (Richard King)

Cel mai bun mixaj de sunet:


"Slumdog Millionaire" (Ian Tapp, Richard Pryke, Resul Pookutty)

Cele mai bune efecte vizuale:


"The Curious Case of Benjamin Button" (Eric Barba, Steve Preeg, Burt Dalton, Craig Barron)

Cel mai bun scenariu adaptat:


"Slumdog Millionaire" - Simon Beaufoy

Cel mai bun scenariu original:


"Milk" - Dustin Lance Black

Actorul, regizorul, scenaristul şi producătorul Jerry Lewis a primit un premiu Oscar onorific, în semn de recunoaştere pentru munca sa în domeniul cinematografiei.

Premiile Academiei americane de film au fost decernate pe 22 februarie, la teatrul Kodak din Los Angeles.

 

(După Mediafax)