Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-02-23/germania-intentioneaza-sa-amane-liberalizarea-pietei-muncii-pentru-romani-si-bulgari-8725.html
Data: Feb 23, 2009 (14:20)

Germania intentioneaza sa amane liberalizarea pietei muncii pentru romani si bulgari

Germania intentioneaza sa amane liberalizarea pietei muncii pentru cetatenii romani si bulgari. Cresterea ratei somajului, ca urmare a crizei economice, ar putea determina Berlinul sa ia o astfel de masura, a anuntat ministrul german al Muncii.

Olaf Scholz, ministrul german al Muncii, spune ca nu este un moment potrivit pentru a deschide piata muncii pentru toti lucratorii din noile state membre ale UE.

"Nu dorim sa ne izolam, insa problemele economice globale pericliteaza in mod serios locurile de munca", a declarat oficialul german pentru cotidianul "Bildt", potrivit Rador.

Olaf Scholz a subliniat ca liberalizarea pietei muncii pentru est-europeni, planificata pentru anii 2011-2013, trebuie sa aiba loc in mod treptat si a reamintit ca specialistii cu inalta calificare din anumite domenii au deja acces nelimitat pe piata muncii din Germania.

Berlinul a introdus o perioada de tranzitie de pana la sapte ani pana la liberalizarea completa a pietei muncii, conditionand aceasta de rata somajului la momentul respectiv. Conform celor mai recente estimari, numarul somerilor ar putea creste in Germania ca urmare a crizei economice cu 6 pana la 800 de mii in cursul anului 2009, atingand nivelul de 4,2 milioane, adica 10%.

Sursa: HotNews