Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.02.2009

Dinu Armaşu: Nimeni nu ştie ce ne aşteaptă peste două-trei luni, de aceea trebuie să fim cât mai economi

Dinu Armaşu: Nimeni nu ştie ce ne aşteaptă peste două-trei luni, de aceea trebuie să fim cât mai economi

“Toată lumea, inclusiv business-ul, îşi reduce cheltuielile administrative, nu ar trebui să fie o excepţie şi pentru structurile statului. Este cazul să fie lăsaţi mai mulţi bani în economie, ca să fie asigurată creşterea, iar investiţiile să fie stimulate, fie vorba de plasamente private sau de stat, din donaţii sau asistenţă tehnică. Nimeni nu ştie ce ne aşteaptă peste două-trei luni, de aceea trebuie să fim cât mai economi”, a declarat Dinu Armaşu, directorul Asociaţiei Investitorilor Străini, într-un interviu aocrdat revistei electronice Business Expert.

Potrivit lui Dinu Armaşu, cel puţin trei întreprinderi cu capital străin din Moldova şi-au suspendat temporar producţia, iar angajaţii parţial sunt trimişi în concedii de şomaj tehnic. Totodată, el a respins afirmaţia că investitorii străini sunt afectaţi mai tare de criză decât cei locali. “Majoritatea întreprinderilor cu investiţii străine, fiind membre a unor grupuri mari, sunt lider la o serie de indicatori în grupurile sale, la nivel de rate de reîntoarce a investiţiilor, profit pe acţiune. Ele funcţionează aici mai mult sau mai puţin ca nişte entităţi separate”, susţine preşedintele Asociaţiei Investitorilor Străini din Moldova.

Totodată, Armaşu a spus că cele mai afectate  sectoare cu investiţii din Moldova, cele mai afectate de criză sunt: industria textilelor, transportatorii, companiile producătoare de materiale de construcţii şi reţelele comerciale. “În comunicaţii, se pare că lucrurile sunt stabile. În sectorul bancar, relativ stabile. Da, remitenţele au scăzut, însă, panică nu există, nu se retrag masiv depozitele. Afacerile curente merg normal. Retailerii sunt în minus. Bunurile de consum au scăzut în vânzări. Criza din Ucraina amplifică fenomenul de contrabandă”, a mai spus Armaşu.

Referindu-se la evoluţia investiţiilor în Moldova în anul 2009, Dinu Armaşu a spus că acestea vor continua, însă investitorii clasici vor fi mai precauţi şi vor ezita. Totodată, potrivit lui, există un anumit volum de investiţii planbificat, care vor fi realizate. “Trebuie de avut în vedere şi investitorii străini particulari. Există posibilitatea că preţurile în Moldova vor scădea şi atunci am putem avea chiar un aflux neaşteptat. Afacerile se cumpără atunci când sunt ieftine”, a opinat Armaşu.

Totodată, Dinu Armaşu a menţionat că perioada electorală şi post-electorală ar putea avea avea impact asupra unor investiţii majore, în cazul în care acestea ar exista. “Se va pierde o anumită perioadă de timp cu formarea noului Guvern. Nu este exclus ca unele proiecte să fie „frânate” administrativ. Însă, iarăşi, având în vedere că este criză, multe proiecte mari de la sine sunt suspendate”, a spus Armaşu, menţionând că în present nu prea sunt proiecte în derulare care ar solicita atenţia structurilor Guvernului.

La rândul său, solicitat de Business Expert, directorul general al Agenţiei de rating şi estimare Estimator-VM Natan Garştea a spus că şi pe piaţa valorilor mobiliare din Moldova efectele crizei se resimt destul de puternic, iar problema se pune în a spravieţui. “De fapt, ianuarie, de regulă, este o lună destul de liniştită pe piaţa de capital. O anumită scădere a volumelor este normală, dar nu atât de mare ca cea de acum”, a menţionat Garştea.

În opinia lui, anul 2009 va fi mult mai slab ca anul trecut, cele mai afectate segmentele vor fi sectoarele unde sunt mulţi investitori străini. Este vorba, în primul rând, de sectorul bancar, indicele bursier EVM Composite scade déjà de mai bine de jumătate de an şi această scădere se datorează, în primul rând, reducerii preţurilor la acţiunile băncilor comerciale, a explicat Natan Garştea.

Potrivit lui, perioada de acumulare iniţială a acţiunilor, când se cumpărau 10-30 de acţiuni de la micii acţionari s-a încheiat, astfel că se tranzacţionează pachete mari, ca urmare cumpărătorul are nevoie de sume mult mai mari. “A scăzut oferta de investiţii, în special cea care vine de peste hotare. La moment, prezenţa investitorilor de portofoliu străini pe piaţa valorilor mobiliare este aproape de zero. Toţi au devenit foarte reticenţi şi nu se grăbesc să investească”, a menţionat Garştea.

O altă cauză, este incertitudinea, deoarece “nimeni nu ştie ce o să fie peste jumătate de an”. De asemenea şi alegerile reprezintă un moment de incertitudine pentru investitori.
 
Natan Garştea, de asemenea, a împărtăşit opinia că acum este momentul achiziţiilor, deoarece acţiunile companiilor se ieftinesc.

Referindu-se la acţiunile care vor rămâne totuşi lichide şi pe perioada crizei, Natan Garştea a menţionat că aceastea sunt acţiunile din sectorul bancar, din industria alimentară, industria uşoară. Totodată, construcţiile decad pe câţiva ani din lista afacerilor profitabile. “În ceea ce priveşte sectorul financiar, depinde pe cât o să fie el afectat de criză”, a mai spus Gerştea.
.

cuvinte-cheie: Business Expert | investitii | criza

Comentarii (0)

 

Related news

Sus